I Toca Builders bygger man med klossar och färglägger med hjälp av sex olika figurer med olika förmågor. Appen verkar inspirerad av liknande byggspel, men är enklare och mer utformad för yngre barn.

Toca Builders är senaste appen från populära spelutvecklaren Toca Boca, som tidigare gjort bland annat Toca Tea Party, Toca Hair Salon och Toca Tailor.

ANNONS:

När man startar appen får man först välja en värld, eller skapa en ny genom att trycka på en ruta med ett plus i. Från början finns inga färdiga världar utan man får själv skapa den första. Det verkar dock i vissa fall slumpas så att man får färdiga träd, medan det vanligtvis inte är några klossar utplacerade när en ny värld skapas.

Toca Builders

Världen består av en fyrkantig spelplan med rutnät. Varje ruta motsvarar ett blocks storlek, och kan både bebyggas och färgas. Det finns sex olika figurer på spelplanen, var och en med sin särskilda förmåga att bygga eller färga block. Man väljer figur antingen genom att trycka på figursymbolen längst ner, eller genom att trycka på den figur på planen som man vill byta till. En figur slår sönder block framför sig, och lämnar efter sig en rad av block bakom sig. En annan använder lyftkran för att förflytta block. En tredje bygger på höjden genom att hoppa uppåt och lämna ett block under sig, och en fjärde bygger ovanför sig i luften. Utöver detta finns en figur som färgar spelbrädet genom att rulla fram på en färgboll, och en annan som färgar olika block eller rutor genom att skjuta iväg färgklickar. Hur de olika figurerna fungerar lär man sig genom att prova sig fram.

Toca Builders

Toca Builders

Det skiljer sig lite åt hur lättstyrda de olika figurerna är, vilket kan spela roll för de yngsta barnen. Vissa är lite svårstyrda och svåra att förstå sig på i början. Det går inte att sätta ut block manuellt utan man måste använda de olika figurerna, vilket gör att man får byta fram och tillbaka om man vill bygga upp någon speciell struktur.

Toca Builders har ett par tydliga begränsningar. Dels är själva spelplanen av begränsad storlek, utanför denna är det vatten (som inte går att ramla ner i eller tappa block i). Dels går det endast att bygga sex klossar på höjden. Det finns heller inte olika typer av block, däremot kan de ha olika färg. Detta gör appen något mer lättöverskådlig, särskilt för yngre barn, men begränsar samtidigt kraftigt vad man kan göra.

Jag har provat appen med mina tre barn som är 8 år, 5½ år och snart 3 år. Alla tyckte att det var roligt en liten stund men båda de två stora sa att det var ”inte lika roligt som Minecraft” och övergav den snabbt. Yngsta tyckte mest att det var lite kul med figurerna som färgar rutor och klossar men det var för svårstyrt att bygga upp något med klossarna. Övriga medlemmar i redaktionen har också provat med sina barn i olika åldrar och har fått ungefär samma reaktioner, dvs att användningstiden inte verkar bli så lång utan att barnen hellre byter till något annat. Särskilt de barn som spelat liknande byggspel verkar ha lite högre krav än vad Toca Builders kan leva upp till. För att klara att styra alla figurer på ett medvetet sätt verkar det krävas att barnet åtminstone närmar sig fyra års ålder, även om yngre barn kan ha viss glädje av appen också.

Toca Builders är en väldigt fin och välgjord app, och det känns som att den håller hög kvalitet. Men tyvärr verkar det saknas det där ”lilla extra” som gör att barn vill fortsätta att spela. Kanske någon typ av utmaning eller inspiration skulle kunna läggas in? Eller att man kunde få välja mellan ett antal färdiga landskap att bygga vidare på? Dessutom kan det bli lite frustrerande att hela tiden behöva byta figur för att bygga eller riva på det sätt man vill.

En stor fördel i appen är att det man bygger hela tiden sparas automatiskt, så man riskerar inte att det försvinner om man stänger ner appen. Det går också att ha flera olika världar om man vill bygga olika saker eller är flera om samma enhet. Däremot går det tyvärr inte att bygga tillsammans på varsin enhet, vilket hade varit ett plus. Appen innehåller ingen extern reklam eller köp inuti appen. Det finns en föräldrainformationssida och reklam för utvecklarens andra appar, men båda dessa går att stänga av helt i Inställningar på enheten. En stor nackdel är dock att det kommer upp en pop-up-ruta med ”Betygsätt den här appen” efter några gångers spelande, vilket är klart olämpligt i barnappar eftersom barnen har svårt att välja rätt alternativ. Toca Builders finns till iPhone och iPad, vi har testat på iPad.

Sammanfattningsvis är Toca Builders en fin och välgjord app, men verkar tyvärr inte ha så lång användningstid på de barn vi provat den med. Betyget landar därför på en svag fyra. Jag rekommenderar den i första hand för åldern 4-8 år.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021
 •   50 kr 1 apr 2021
 •   12 kr 17 mar 2021
Google Play Store
 •   40 kr 26 mar 2021
 •   12 kr 18 mar 2021
 •   40 kr 6 aug 2020
 •   11 kr 30 jul 2020
Amazon Appstore
 •   36 kr 22 mar 2021
 •   9 kr 15 mar 2021
 •   36 kr 30 nov 2020
 •   18 kr 23 nov 2020
 •   36 kr 4 aug 2020
 •   9 kr 25 jul 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Builders för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

3 kommentarer

 1. Hej Elin! Tack för en utförlig recension. Jag gillar att ni, till skillnad från många andra recensenter, är tydliga med att ni testar på barn och framför deras åsikter. Jag skulle bara vilja förtydliga en sak: ni efterfrågar inspirationsbanor som man kan bygga vidare på. Ungefär var femte gång man startar appen slumpas en halvfärdig värld fram, just för inspiration. Ni verkar ha sett skogen med träden, men det finns ett gäng världar till med båtar och annat spännande som dyker upp.

  När det gäller utmaningar (om man känner att man vill ha det) tänker vi att det är något man som spelare själv kan hitta på (vi fokuserar som bekant på fri lek och vill inte styra för mycket). Kanske tillsammans med föräldrarna eller kompisar. Vi hade själva en Nintendo-karaktärutmaning på kontoret, vilket var väldigt uppskattat.

  Vi rekommenderar själva appen till barn från 5 år. Men även tonåringar och vuxna verkar gilla den.

  /Paulina, Community Manager hos Toca Boca

 2. My skriver:

  Har två barn, 5 och 3, den äldsta tyckte den var kul ett litet tag medan 3 åringen gillade den ett par dagar. Ingen av de spelar den nu. Själv tycker jag att spelet är helt ok.

 3. fingafinga skriver:

  Min dotter (3.5) älskar den här appen, och jag måste säga att den är otroligt bra gjord. Mycket lärorik tycker jag. De lär sig tänka tredimensionellt och byggandet kan bli hur komplicerat som helst så jag tror appen kan växa med barnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *