Jämviktarna är ett klurigt mattespel där man får träna på likheter, större än, mindre än, addition, subtraktion, multiplikation, division, paranteser, bråk, potenser och rötter.

Jämviktarna är skapat av det svenska företaget Oddrobo som även ligger bakom King of Math och King of Math Junior.

ANNONS:

Detta är ett omfattande spel som är uppdelat i fem världar med totalt 50 nivåer. Nivåerna inom respektive värld är låsta från start och man måste därmed lösa de i turordning. Men man kan hoppa mellan världarna som man vill. Namnet ”Jämviktarna” syftar på de färgglada figurer som finns i spelet. Jämviktarna har olika tyngd och man placerar ut dem på en gungbräda med målet att få den i jämvikt och därmed skapa en matematisk likhet. Det går bra att prova sig fram och det finns inte någon tidspress. Problemen slumpas fram och två barn som spelar på samma nivå kan därmed få olika uppgifter. Varje uppgift kan dessutom ofta lösas på flera sätt.

Varje avklarad nivå ger ett klistermärke och upp till tre stjärnor i belöning. Antal stjärnor beror på hur många gånger man försökt. Den som vill kan spela om redan avklarade nivåer för att försöka få fler stjärnor. Klistermärkena samlas på en märkessida.

Flera redaktionsbarn har testat Jämviktarna inför denna recension. Både min 7- och 9-åring har också provat och båda gillade spelet inledningsvis. Spelet var roligt och klistermärkena upplevdes som en bra belöning. 7-åringen tyckte dock att spelet blev för svårt och gav upp. 9-åringen spelade mer men tyckte att spelet blev ganska repetitivt och tråkigt efter ett tag. Jag tror att det beror på att uppgifterna rent utseendemässigt har samma karaktär och att det händer lite för lite i spelet. Jämför vi med King of Math-spelen finns där en annan typ av variation vilket gör att man inte tröttnar lika snabbt.

Appen är fri från reklam och köp inuti. Det finns inte några externa länkar. Jämviktarna har stöd för flera användare. Dessa skapar man under inställningarna. Där kan man även stänga av bakgrundsljud och byta språket på de texter som finns. Man behöver inte kunna läsa för att använda appen. Alla instruktioner ges visuellt.

Styrkan med Jämviktarna är att den är uppbyggd som ett spel och har ett omfattande och lärorikt innehåll som jag till stor del inte sett hos några andra appar. De matematiska koncepten presenteras på ett visuellt och tillgängligt sätt. Men trots detta värderar jag barnens åsikter högt och kan därför inte ge mer än betyg 3. Denna åsikt delas av de övriga i redaktionen som testat. Jag rekommenderar Jämviktarna från ungefär 9 år och uppåt. Även vuxna kan ha glädje av appen.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. För både iOS och Android.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande åtta språk: danska, engelska, finska, nederländska, norska (bokmål), spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   20 kr 6 maj 2021
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Jämviktarna för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.