Här får man på ett lekfullt och mångfacetterat sätt leka med Pippi och upptäcka saker i hennes hus.

I Villa Villekulla får man träffa Astrid Lindgrens välkända barnboksfigur Pippi Långstrump och alla hennes vänner. Innan man börjar spela själva spelet kan man välja att lyssna till en berättelse med tillhörande bilder om vem Pippi är. Därefter går man runt och upptäcker Pippis hus genom att trycka på pilar, dörrar och olika saker. I varje rum finns ett antal minispel gömda som man hittar genom att trycka på specifika objekt. Pippi följer hela tiden med runt i huset och är den som berättar om rummen och ger instruktioner kring vad som ska göras.

ANNONS:

Det finns totalt 20 olika minispel där man bland annat får grädda pannkakor, bestämma vad Pippi, Tommy och Annika ska ha på sig, leka kurragömma och skapa musik. En del spel hänger ihop med varandra och har man till exempel bakat kakor kan man sedan låta Pippi och de andra äta upp dem på sitt kaffekalas. Efter att man låst upp alla minispel går det fortsätta att hitta saker som man kan använda i en del av minispelen – till exempel fler kläder till utklädningslådan.

Baka kakor

När ett spel väl är hittat sparas en direktlänk och man kan komma tillbaka till det genom att klicka på en Villa Villekulla-ikon, som återfinns på alla rumssidor. De 20 minispelen är väldigt lekfulla till sitt utförande och bygger på välkända händelser från Pippis liv. Det är lätt för ett barn att själv förstå vad som ska göras genom att lyssna på Pippis instruktioner och på ett logiskt sätt pröva sig fram. I vissa spel sparas ett bästa resultat, men de flesta spelen går främst ut på att man ska vara kreativ och uppmärksam. Spelen i sig är fristående och det finns inget krav på att man ska ”lyckas” i ett spel för att kunna låsa upp ett annat, vilket är bra eftersom barnen inte riskerar att fastna i en uppgift som upplevs svår.

Översikt

Via startsidan kan man välja mellan svenska och engelska som språk och under inställningarna går det även att stänga av musiken, samt på ett barnsäkert sätt rensa ritväggen eller nollställa hela spelet. På startsidan finns det länkar till företagets övriga appar, men dessa och en facebooklänk på infosidan under inställningarna är alla skyddade med barnlås. Övriga länkar eller möjlighet till köp inuti appen saknas helt.

Mina yngsta barn på fyra och sex år har spelat Villa Villekulla riktigt mycket och tycker att det är väldigt roligt. Även storebror på åtta år har provat en del av minispelen och gett det godkänt. Allt i spelet är enligt dem roligt, men de har en tendens att ständigt återkomma till att fixa knasiga kakor och pannkakor till kalaset, leka kurragömma och klä ut barnen i olika kläder. Om fyraåringen får bestämma ska både Pippi, Annika och även Tommy gå runt i fina klänningar. Just detta att alla barnen får välja mellan alla kläder oavsett kön ser jag som mycket positivt ur ett genusperspektiv.

Jag tror att spelet även passar bra i förskolan då barnen med fördel kan spela tillsammans med varandra. Med tanke på att förskolan dessutom ska utgå ifrån barnens intressen, så passar Pippitemat bra eftersom många förskolebarn har Pippi som sin stora idol. Appen uppmuntrar på ett naturligt sätt barnen till samtal och genom att samarbeta kan det till exempel bli betydligt enklare att hålla finporslinet helt än om man är själv. Mina egna tjejer sitter gärna tillsammans och diskuterar vad Pippi ska ha på sig, vilka ingredienser de ska använda när de bakar och skrattar åt barnens miner när de äter. Kreativiteten sätts på prov när kakor bakas, minnet tränas när det är dags för Pippi att dansa och det gäller att vara lite logisk för att komma runt till alla rum för att hitta Pippi och de andra när de gömt sig.

Som alltid när det gäller något som barn tycker om så vill de gärna ha ännu mer och mina barn hade gärna sett att det fanns ännu fler minispel att upptäcka. Det är dock en stor bredd på de befintliga minispelen och med tanke på att det finns mycket att göra och upptäcka i Villa Villekulla uppskattar jag att appen har en mycket god hållbarhet.

Det enda jag känner mig lite tveksam till är ett av minispelen där barnen uppmuntras till att själva gömma ipaden och sedan låta någon annan leta reda på den och därmed Pippi. Leken i sig är kul, men med tanke på att jag vill att barnen ska vara rädda om iPaden så känns detta moment inte helt okej. Med en vuxen som gömmare eller medgömmare blir detta dock ett roligt och aktivt komplement till ett mer stillasittande spelande. Vid en eventuell uppdatering hoppas vi därmed på att Pippi kompletterar sina instruktioner med att barnet ska ta en vuxen till hjälp.

Villa Villekulla erbjuder stor igenkänningsfaktor för alla som läst böckerna eller sett filmerna om Pippi. För att klara av alla minispel fullt ut bör man nog var minst fyra år, men även yngre Pippiälskare kan ha stor glädje av att gå runt och lyssna på vad Pippi säger och upptäcka alla spännande saker som finns i Villa Villekulla. Betyget blir helt klart en femma.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande tre språk: engelska, svenska, tyska. Och text på följande åtta språk: franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   55 kr 6 maj 2021
 •   65 kr 3 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 •   44 kr 2 sep 2020
 •   56 kr 1 sep 2020
 •   44 kr 1 sep 2020
 •   56 kr 31 aug 2020
 •   44 kr 30 aug 2020
 •   56 kr 30 aug 2020
 •   44 kr 28 aug 2020
 •   56 kr 28 aug 2020
 •   44 kr 26 aug 2020
 •   56 kr 26 aug 2020
 •   44 kr 16 aug 2020
 •   56 kr 15 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Villa Villekulla för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

 1. lisa skriver:

  Hej! Det verkar ju toppen. På dotterns dagis har de haft Pippi-tema sista året och hon skulle älska detta.

 2. Åsa skriver:

  Vi har ägt denna app sen den kom, och den håller fortfarande!
  En toppenbra app, väl värd sin peng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *