Spela och hitta talkamrater i ett brädspel, i en patiens och i ett memory. Man spelar själv eller med vänner. Det finns stöd för många talkamrater, inte bara tiokompisar

Johan Nordberg ger oss appen Tiokompisar, ett mattespel med önskan att göra matematiken lättillgänglig och lustfylld. Tanken är att när barnet kan talkamrater utantill är det sedan lättare att utveckla sitt matematiska tänkande och förenkla uträkningar av lite svårare matematiska problem. I appen kan man själv välja om man vill öva på just tiokompisarna eller en annan variant. Bland de enklare finns 5, 6, 7, 8, 9, 10, 100 och 1000. Bland de svårare finns 20, 25, 30, 40, 50 och 75.

Tiokompisar består av tre olika minispel:

ANNONS:

Tiopyramiden, (patiens för en spelare). En kortlek vänder upp ett kort vilket ska paras ihop med dess tiokompis bland de friliggande korten i kortpyramiden. (Korten matchas genom att spelaren drar kortet till rätt tiokompis.) Om det inte finns något kort som passar matar man istället kortet till ett djur som knaprar det i sig, och ett nytt kort vänds upp i högen. Man kan även para ihop de friliggande korten i pyramiden med varandra, om det ligger tiokompisar där. Man har 47 försök på sig att få patiensen att gå ut, vilket den verkar göra ungefär varannan gång statistiskt sett.

Tiomemo, (memory för en spelare) Ett klassiskt memoryspel där det gäller att matcha tiokompisar. Paren bildas alltså inte av kort med samma siffror, utan av två tiokompisar.

Brädtian, (två till fyra spelare) Varje spelare har en spelplan med nio rutor, numrerade från ett till nio. Här ska man samla tiokompisen till varje ruta på sin spelplan genom att turvis plocka kort från högen i mitten. Vissa av korten är specialkort som antingen kan hjälpa spelaren eller ställa till med bekymmer. Även här matas ett djur med de sifferkort som inte passar.

Jag tror absolut att den här appen snabbt kan lära ett barn vilka tal som hör ihop som tiokompisar, men även för den som redan kan tiokompisarna är detta en kul app (och som en bonus befästs talen utan att man märker det).

Min sjuåring spelar gärna patiensen (tiopyramiden) trots att hen redan kan tiokompisarna. Hon spelar inte främst för att träna matematiken utan för att det är en rolig form av patiens. Även brädtian, vilken sjuåringen dels spelar mot sig själv, och dels med mig, är ett bra minispel. Detta tror jag passar väldigt bra både i hem och skola. Memoryspelet är däremot i lättaste laget, det är bara 16 kort och antalet kort (svårigheten) ökar inte. Det är dessutom enbart addition i samtliga minispel, att lägga till ett spel med subtraktion hade kunnat vara ett välkommet sätt att öka svårighetsgraden en aning. Men för lite yngre barn är det ett utmanande spel.

Jag gillar att Tiokompisar fungerar över en längre tid, inte bara under själva inlärningen. Tiokompisarna automatiseras ju mer man spelar och andra uträkningar med till exempel tiotalsövergångar förenklas. Det är en enkel och trevlig spelidé som kan locka till- och förenkla uträkningen av lite svårare tal.

Den här appen förutsätter dock att man antingen vet vad en tiokompis är, eller har en läskunnig person i närheten som kan förklara (det finns spelbeskrivning på en undersida) för att kunna sätta igång och spela. Belöningen efter en avklarad bana är inte översvallande men på lagom nivå för min sjuåring, man får applåder och fallande guldstjärnor.

Appen innehåller ingen reklam, inga köp i appen eller externa länkar. Jag rekommenderar Tiokompisar till barn mellan fem och åtta år. Betyget blir en trea av fem möjliga.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: svenska.

Ladda ner Tiokompisar

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Tiokompisar för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

8 kommentarer

 1. En utmärkt app för träning av tiokamraterna, min 8-åring, 7-åring och 5-åring spelar gärna! Extra bra är att man kan spela tillsammans, nu sitter tiokamraterna som ett rinnande vatten…
  // Anna, sex-barnsmamma

 2. Pernilla R skriver:

  Tiokompisar är ett suveränt hjälpmedel för att träna just addition av tal som tillsammans blir 10. Som pedagog vet jag vilken hjälp barnen har av att kunna dem och appen gör det på ett trevligt och roligt sätt. Jag tilltalas av möjligheten att både kunna träna ensam men också att kunna spela med kompisar.
  Under spelens gång kommer text upp med förklaringar till olika moment och då är det bra att ha någon läskunnig i närheten men annars bör spelen kunna användas tidigt av barn som är intresserade av siffror.
  Mina döttrar, 10 och 11 år, tycker till och med att det är roligt att spela tillsammans (gärna med någon av oss föräldrar också)just för att man inte kan förutsäga vad som händer när man spelar flera. I appen är det inbyggt olika ”hinder” när man spelar flera vilket gör att det sällan skiljer särskilt mycket i slutresultat mellan spelarna.
  Sammanfattning: En pedagogisk, lättanvänd och rolig app. Oumbärlig i skolan, enligt mig.

 3. Victoria da Silva skriver:

  Båda mina barn, fyra och sex år, har spelat appen. Sexåringen tycker att den är jätterolig, särskilt memory. Triangeln tycker hon är svårast, hon förstår hur man plussar ihop tal och att man kan ta från högen, men hon har lite svårt att se vilka kort som inte är öppna. Nu vill hon helst att jag sitter bredvid med trangeln, men memory spelar hon gärna själv. Brädtian är kul eftersom man kan spela tillsammans med sitt barn, känns nästan som ett vanligt brädspel. Det som kanske gör det ännu roligare än om det vore ett vanligt brädspel är att det poppar upp både tur och otur. Ibland får en hoppa över, ibland får man tre kort att lägga ut. Det gör det hela mer spännande. Jag kan tänka mig att det är kul för två barn i samma ålder och som är ungefär lika bra på räkning. Efter första instruktionsomgången vet ju barnen vad som gäller, så det funkar även om båda inte kan läsa.

  Fyraåringen som just nu håller på att lära sig plussa ihop till tio har också spelat memory och börjar förstå poängen. Även om han inte minns rätt alla gånger, så får han ihop det till slut i alla fall. Då känner han sig jättenöjd och som förälder är det kul att se. Brädtian har vi också spelat tillsammans och det funkar bra! Han verkar fatta poängen, man får ta det lite lugnare bara och be honom tänka efter. Triangeln är dock lite för svår ännu.

  Nackdelar? Kan bli lite enformigt när det bara är upp till tio, men är å andra sidan bra för innötningen. Vore kul om man kunde utveckla spelet mer, subtraktion hade varit bra t.ex. Kan också bli sura miner om ingen har tid att spela brädtian.

  Fördelarna överväger dock. Barnen lär sig samtidigt som det är roligt. Särskilt roligt att kunna spela tillsammans med barnet på surfplattan!

 4. Anki Jarl skriver:

  Jag har arbetat med appen med barn 3- 5 år. De gillade den även om de inte förstod hur de skulle göra först. Vi arbetar ganska mycket med matematik på min förskola men det här var lite mer avancerat men när jag satt bredvid och vi räknade fingrar tillsammans för att se vilken siffra man skulle leta efter så kom de snabbt in i det.

  Vi har börjat spela två och två vid brädspelet och det tycker jag också är bra – att spela tillsammans, ganska ofta spelar man en och en på iPaden

  Jag tror att det här kan vara en jättebra App att komma på tiokompisar med för våra 3-5 åringar och på så sätt ha konceptet klart för sig när de kommer upp i skolan.

 5. Maria Mellqvist skriver:

  Jag har använt appen men mina två minsta barn 4 och 6 år. 6 åringen förstod snabbt vad han skulle göra och har nu lärt sig tiokompisarna. 4-åringen har jag suttit med varje gång hon har velat använda appen – först fick jag hjälpa henne men ju fler gånger som hon använt den så har hon kunnat mer och mer själv. Vi har komletterat med ”räknehjälp” tio stycken stenar så hon räknar själv vad svaret ska bli.fungerar att träna själv men även att det går att spela upp till fyra spelare. En tydlig och bra app att träna tiokompisar med.

 6. Lisette skriver:

  En stor favorit här framför allt hos vår 6-åring…
  Hon gillar framförallt att spela mot andra…
  Men jag hade önskat att man kunde välja olika tal att utgå ifrån… Då hade nog appen varit ännu mer pedagogisk, det är logiskt att utgå från 10, men om man kunde öva på tex 8 eller annan siffra så hade det blivit ännu mer variation och barnen kunde på så sätt valt svårighets grad…

  Men spelet som det är är jätte kul 🙂

 7. Anna skriver:

  Toppen app, både 4-åringen och 6-åringen älskade den direkt. Som förälder känner jag att den kunde utvecklats med att man fick välja tal själv att utgå från. Men den lever upp till sitt namn, rekommenderas varmt!

 8. Lotta skriver:

  Vår dotters klass (1:an) använder denna så det var hon som bad oss köpa appen och nu har även lillebror (5år) börjat hänga på.
  Jag gillar appar som faktiskt lär barnen något och inte bara är för nöjes skull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *