Lös mattetal med huvudräkning och hjälp kycklingen samla maskar. Antingen själv eller med vänner. Den som först får ihop 20 maskar vinner.

Gruvfåglar (tidigare ”Miner Birds”) är en app som kombinerar huvudräkning, strategiskt tänkande och spelkänsla på ett nytänkande sätt. Appen kommer från Busythings som gjort många andra trevliga appar som vi recenserat bl.a. Snowball Shootout och Falling Wall. Appen finns till både iPhone och iPad. Den fungerar på samma sätt på båda enheterna.

ANNONS:

Appen går ut på att hjälpa kycklingar gräva upp maskar. Maskarna får man genom att besvara mattetal korrekt. Antingen kan man välja att spela själv och då får man spela mot en automatisk kyckling eller så spelar man mot en eller två vänner. Den vars kyckling först hittar 20 maskar att äta upp vinner.

Miner Birds

Spelplanen består av rutor med maskar, stenar och kistor och man kan välja vilken av rutorna kring sin kyckling man vill gå till. Ibland kan man även betala med redan intjänade maskar och på så sätt nå rutor som ligger längre bort. Ju fler maskar i rutan desto svårare blir mattetalet man ska besvara. Svaret skriver man in med siffror i spelplanens nederkant. Man kan välja att ha begränsad tid på sig att besvara frågan och om man då inte hinner går turen över till nästa spelare. Svarar man rätt får man maskarna i rutan och svarar man fel får man inga maskar. Stenarna har enbart som uppgift att blockera vägen. För att klura till det finns det även överraskningskistor som man kan gräva upp och på så sätt förstöra för motståndaren genom att t.ex. ta alla hens maskar eller låta hen stå över ett drag.

På förstasidan i appen kan man slå av ljudet. Där finns också en instruktionsfilm som visar hur man spelar. På nästa sida väljer man om man vill spela mot den inbyggda kycklingen, eller med kompisar. På trejde sidan väljer man nivå från 1 till 5 och om man vill att tiden ska vara aktiv. Ovanför varje nivå ser man vilken typ av tal nivån innehåller.

Miner Birds

På nivå 1 är det addition och subtraktion i området 0-20. På nivå 2 är det svårare tal i samma talområde. I nivå 3 ökas talområdet och man får även multiplikations- och divisionstal. I nivå 4 blir talen ännu svårare både genom ett ännu större talområde och genom tillägg av bråktal. Nivå 5 innehåller samma typ av uppgifter som nivå 4 på en ännu högre nivå samt tillägg av decimaltal och förenkling av bråk. De sista nivåerna är så pass svåra att barn och kanske också vuxna kan behöva papper och penna för att lösa uppgifterna.

Miner Birds

Appens inställningar och instruktioner är lätta att förstå även för barn. Det svåraste kan nog vara att välja rätt nivå från början. Gruvfåglar innehåller inte något tal men instruktionerna är på engelska. Vid alla val finns det dock tydliga bilder som gör det enkelt att förstå var man ska trycka. Appen innehåller ingen reklam, in-app purchase eller länkar och är överlag mycket barnvänlig.

Jag har testat Gruvfåglar på iPad med min son som är 5 år gammal. Han tycker mycket om den och har både spelat själv, mot mig och mot sina kompisar. Han tycker det roligaste är att gräva upp kistorna och på så sätt förstöra för motståndaren. Mattetalen på de lättaste nivåerna passar honom och han har blivit snabbare på huvudräkning av att använda appen. Tävlingsmomentet gör att han orkar spela längre än vad han annars brukar göra. Appen har blivit populär hos flera av recensenterna med barn i åldern 4 år och uppåt.

Appen är fint illustrerad och kombinerar nytta och nöje på ett trevligt sätt. Möjligheten att stänga av tiden är bra för stresskänsliga barn. För att öka användbarheten vore det bra med en ännu lättare första nivå i talområdet 0-10 och överlag möjlighet att välja vilka räknesätt man vill öva på då jag tror att en del barn behärskar multiplikation och division men kanske inte bråk och decimaltal och då blir de högre nivåerna för svåra. Ett önskemål vore också att man skulle kunna välja olika nivåer för olika spelare när man spelar mot varandra för att det ska bli mer rättvist.

Enligt utvecklaren är nivån anpassad för barn mellan 5 och 9 års ålder men min bedömning är att Gruvfåglar kan vara utvecklande för äldre barn och även vuxna som behöver fräscha upp sin huvudräkning. Vi ger appen en 4 för sitt roliga upplägg och rekommenderar den från 5 år och särskilt för spelintresserade barn som behöver träna huvudräkning.

Uppdaterat den 15 augusti 2017
Nu har appen stöd för upp till 4 spelare som kan ha individuella svårighetsnivåer. Nu går det alltså bra för yngre barn att spela mot äldre barn eller vuxna. Timern går också att slå på/av individuellt. Appen har dessutom svensk text numera. En väldigt bra uppdatering med andra ord.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   20 kr 6 maj 2021
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Gruvfåglar för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. Jane skriver:

  Min 7-åring tycker att den är en rolig app, bättre än de flesta mattespel hon har provat. Kul med tävlingsmoment ibland, men hon tappar tålamod när hom måste turas om med datorn och spelar hellre 2-persons spelet mot sig själv. Bra med olika kombinationer av siffror, t.ex tre siffror.

 2. Maria Mellqvist skriver:

  En rolig app tycker min 7-åring. Han blandar mellan spel mot datorn och tävling mot mamma eller pappa. Bra att man kan stänga av tiden så slipper man bli stressad men kanske kul när han blir säkrare på huvudräkning. Appen är lätt att förstå och lätt att använda. Jag kan se att appen kan vara användbar både i skolmiljö och hemma, ensam och i grupper. Jag rekommenderar den från 4-5 års ålder.

 3. Jenny Rastovic skriver:

  Detta var ett roligt spel som vår snart 5-åriga son gärna spelar om och om igen. Han gillar att räkna och kan man få göra det och samtidigt få något att explodera så är lyckan fullständig. Lillebror, 2 år vill också gärna spela, men nöjer sig med att trycka vart vi ska gå när vi spelar mot storebror.

 4. Tina skriver:

  Ett med ryckande enkel spel som tränar matematik. Ett stort plus till att uppgifterna är olika och addition och subtraktion blandas både som enkla uppgifter typ ” 2+3=____ men också 2+5+6 =” Ytterligare ett plus för att appen är går att använda med 1, 2 eller 3 deltagare.
  Jag som lärare saknar ett steg före första nivån en enklare nivå där uppgifterna var upp till 10. Mina förskoleklasselever tyckte dock att spelet var riktigt roligt och kunde lösa de flesta av uppgifterna tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.