Äventyret Lekplatsen innehåller sex pedagogiskt utformade fantasispel med riddartema. Spelen finns i olika svårighetsnivåer och man får träna på mönsterigenkänning, matchning, finmotorik, färg och form samt enkel addition.

Bakom Äventyret Lekplatsen står den tyske utvecklaren Jan Essig. Han ligger även bakom flera andra appar som vi recenserat. Lekplats 1 och Logik Lekplats innehåller exempelvis också pedagogiska minispel.

ANNONS:

De sex delspelen i Äventyret Lekplatsen når man via en huvudmeny som visar ett fantasilandskap.

Äventyret Lekplatsen

Spelen är:

Hängbron – hjälp sex olika figurer över en hängbro på tre olika längder. Man kan använda fingret eller luta och balansera plattan.

Äventyret Lekplatsen

Mayatempel – upptäck mönster och knäck koden

Äventyret Lekplatsen

Låda – lägg på matchande ruta i lådan

Äventyret Lekplatsen

Önskelistan – mönsterigenkänning

Äventyret Lekplatsen

Pruttgrottan – upprepa mönster av pruttande och eldsprutande drakar

Äventyret Lekplatsen

Juveler – sortera juveler efter färg

Äventyret Lekplatsen

Fem av sex delspel har en knapp för inställningar, där man kan välja olika utformningar, svårighetsnivå, samt reglera bakgrundsmusik och ljudeffekter.

Appen är barnvänlig och lättanvänd, även fast de minsta kan behöva lite starthjälp vid vissa moment. Appen har tydligt svenskt tal och svensk skrift som komplement till talet. Appen har en fin layout, och ljud och rörelser bidrar till en behaglig upplevelse, t ex känns det verkligen som man vrider på ett stenblock i mayatemplet.

Mina barn, 4 och 8 år, spelade glada igenom spelet båda två, men åttaåringen tröttnade en del på upprepningar, framför allt på hängbron och i lådan. Fyraåringen klarade inte additionsuppgifterna i lådan. Det finns dock inställningar som gör det enklare för yngre barn att klara även de svåra momenten. När de spelat igenom hela spelet en gång var det bara pruttgrottan som lockade till fler besök. Andra redaktionsbarn har spelat med varierad behållning. Det är framförallt de yngre barnen omkring 3-4 år som återkommit till appen.

Äventyret Lekplatsen

Jag tror att appen skulle vinna på att tydliggöra de olika svårighetsnivåerna samt låsa de svårare nivåerna så att man successivt låser upp nivåer varefter man klarar speluppgiften. Det brukar vara ett effektivt sätt att motivera och belöna barn att spela pedagogiska spel.

Appen har barnlåst föräldrasida med möjlighet att ställa in en timer för hur länge barnet kan spela, möjlighet att justera ljudfunktionerna, möjlighet att ändra språk, information kring nätsäkerhet och länkar till utvecklarens andra appar. Det är för övrigt den enda reklam som finns i appen. Appen sparar heller ingen information, delar inget med tredje part, använder inte push-notiser samt kräver inte internetanslutning.

Det kan ur ett genusperspektiv kännas lite tråkigt att prinsessan är rosa och att riddaren har en ljusblå rustning, men appen innehåller fler figurer som bidrar till en större mångfald. Det är heller inte så att barnet som spelar tar på sig rollen som en av figurerna, och då är färgvalet kanske inte lika viktigt. Jag funderar också kring vad en lekplats har med riddartemat att göra, men det är väl mitt vuxna ordningssinne som ställer till det. Mina barn, som säkert de flesta andra barn, är helt nöjda med riddartemat och bryr sig inte om appens namn alls.

Jag rekommenderar Äventyret Lekplatsen till barn mellan 3 och 6 år. Betyget blir tre av fem.

Uppdaterat den 18:e november 2015
Appen innehåller nu ett ytterligare spel som går ut på att kasta snöbollar på riddare som tittar fram bakom träd. Man skall samtidigt undvika att kasta snöbollar på djur.

Här är en trailer (med engelskt tal):

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fem språk: engelska, franska, nederländska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   65 kr 13 jun 2021
 •   11 kr 9 jun 2021
 •   65 kr 6 maj 2021
 •   69 kr 19 jul 2020
 •   50 kr 5 apr 2020
 •   12 kr 4 apr 2020
 •   50 kr 18 mar 2020
 •   35 kr 1 dec 2019
 •   12 kr 29 nov 2019
 •   35 kr 3 okt 2019
 •   30 kr 8 jul 2019
 •   10 kr 1 jul 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Äventyret Lekplatsen för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *