Babbapp är den interaktiva appen med Babblarna. Den har en interaktiv del med lättsam språkträning för små barn samt en del med musikvideorna ”Första låten” och ”Babblarnas Stompalång Tut Pling Sång”.

Mitt äldsta barn ska börja i förskoleklass till hösten. Nu är hen ett självständigt barn med mycket egen vilja, men när hen var bebis var det ständiga önskemålet att jag skulle bära omkring henom. Gjorde jag inte det blev det skrik som följd. På den tiden fanns det inga appar eller spelplattor utan jag brukade spela en liten musikvideo om Babblarna de gånger jag var tvungen att sätta ner mitt barn för att lasta diskmaskinen eller lägga in en tvätt. Lite senare hittade vi spel med Babblarna som vi ibland spelade på datorn, tills föräldraledigheten tog slut och mitt barn började på förskolan.

ANNONS:

Tiden gick och vår familj hade utökats med ytterligare två barn då jag fick tillfälle att återknyta bekantskapen med Babblarna. Nu upptäckte jag att det kommit ut en app som inte bara innehöll samma musikvideo, utan också ett spel och ytterligare en musikvideo. Glad i hågen laddade jag ner appen och satte spelplattorna i händerna på mina tre barn för att de skulle pröva. Så här i efterhand har jag förstått att det finns en pedagogisk tanke med Babblarna, på så sätt att lek med Babblarna ska locka till tal- och språkutveckling.

Babblarna

Spelet i appen går ut på att man trycker på Babblarnas mun och så låter figurerna. (Figuren Babba säger ”babababa” och Bibbi säger ”bibibi” osv.) När figurerna tystnar är det dags för barnet att härma figuren. På så sätt interagerar barnet och figuren, vilket leder till språkträning. Barnet kan kittla figuren genom att dra fingret snabbt fram och tillbaka på magen. Det går också få figuren att dansa genom att trycka på fötterna och ekipera den med olika hattar genom att trycka på huvudet. Även här kan man som förälder locka sitt barn att härma figuren (då alla figurerna har lite olika rörelser) och således uppmuntra att barnet rör sig. Barnen uppmuntras också i en av musikvideorna att dansa tillsammans med Babblarna vilket förstås uppskattas av alla föräldrar som inte gillar alltför stillasittande barn. Det syns inte på figurerna var man kan trycka utan instruktioner med svensk text ligger istället på en separat sida. Appen innehåller åtta figurer; Babba, Bibbi, Bobbo och Dadda, Diddi, Doddo, Faffa och Vovvo.

Babblarna

Babbapp

Appen är utformad med tanke på små barn som användare, vilket gör att det inte finns några rubriker eller menyer att välja ifrån. I tidigare version kom spelet upp ifall man höll enheten vertikalt och man fick en sida för att välja musikvideo när man höll den horisontellt. Detta fungerade tyvärr inte så bra och både mitt yngsta barn och flera redaktionsbarn hade problem med att man råkade byta av misstag. Utvecklaren har numera byggt om appen så att man kan välja mellan musikvideorna genom att trycka på en biograf istället för att vrida enheten. Tyvärr går det inte att dra med fingret mellan biografen och Babblarna, vilket hade varit det naturliga, utan appen uppfattar draget som ett tryck, vilket leder till oönskade val.

Babblarna

Bedömningen blir att Babblarna har några styrkor och några utvecklingsbara områden. Bra genom sina pedagogiska ambitioner och utgångspunkten att fokusera på en förbisedd målgrupp (de riktigt små barnen eller större barn med särskilda behov). Tyvärr räcker dock ambitionerna inte riktigt till. Appen är fortfarande ganska svåranvänd för de yngre barnen och har för lite innehåll för att hålla i längden. En rekommendation här vore att lägga till åtminstone ett spel. Varför inte lägga till det spel som finns på webben där man får hälsa på hos Babblarna, för att förlänga hållbarheten?

När vi testade appen var det faktiskt mitt äldsta barn som använde Babbapp mest, eftersom hen mindes sången och tyckte det var roligt att kittla Babblarna – åtminstone en liten stund. Treåringen ägnade inte appen något intresse alls, utan bytte snabbt för att laga mat åt monster i Toca Boca-tappning istället. De många bytena mellan spel och musikvideor gjorde mitt yngsta barn ilsken som ett bi och hen bytte till favoriten Sound Touch. Uppenbarligen nådde appen inte upp till godkänt i deras ögon. Men delvis berodde detta på de tekniska problem som fanns med appen då, vilket numera alltså är bättre, men fortfarande inte helt bra.

De som tycker att det är värt att ha appen för att enkelt komma åt musikvideorna har glädje av Babbapp. Samma sak gäller dem som har barn som är så små att de behöver och tycker om att härma ljud. För dessa två grupper är appen klart värd att köpa och ladda hem.

Babblarna

Betyget blir en trea och jag rekommenderar appen till små barn som precis börjat med de första språkljuden (och har en förälder som kan hålla fast enheten åt dem) respektive större barn som har särskilda behov och som också behöver uppmuntras att öva språkljud och/eller tycker att ”vanliga appar” är för svåra. Musikvideorna, som har sång på svenska, är inkluderade i appen och man behöver inte ha någon internetuppkoppling. Appen är fri från in-app purchase, reklam och externa länkar.

Det finns även en ytterligare app med Babblarna som heter Bobbopp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Babblarna – Första låten

Babblarna – Babblarnas Stompalång Tut Pling sång

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   39 kr 7 apr 2024
 •   19 kr 28 mar 2024
 •   39 kr 24 mar 2023
 •   27 kr 8 okt 2022
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Babbapp för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

15 kommentarer

 1. Hanna skriver:

  Hade större förväntningar från hattenförlaget:-(… Ganska tjatig å trist, kul en stund…..

 2. Anneli Tisell skriver:

  Tack Åsa och Pappas Appar för en bra och mycket utförlig genomgång av Babbapp.
  När vi gjorde Babbapp var vi väl medvetna om att det var vår första approduktion och trodde nog att det skulle vara en lärorik process – och det är det! Vårt främsta syfte med denna första app är att göra Babblarnas uppskattade musikvideos lättillgängliga i mobilen utan att behöva använda Youtube. Vi vill också presentera Babblarnafigurerna och deras olika språkljud på ett enkelt och avskalat sätt.
  Kritiken i denna recension är konstruktiv och givande. Framförallt vill vi sätta tänderna i problemen som vridmomentet (som ska till för att byta mellan figurlek och filmläge) orsakar för små barn. Vi jobbar på att hitta en bättre lösning för det i en framtida uppdatering – ett önskemål från några röster har varit att kunna ”låsa” i stående resp. liggande läge på ett enkelt sätt.
  Nu jobbar vi vidare med vidareutveckling av Babbapp samtidigt som vi också utvecklar nya appar. Det är jätteintressant för oss att höra önskemål och synpunkter.

 3. Linda skriver:

  Kan ni inte, SNÄLLA ge ut den som android! Min son 9 mån älskar verkligen babblarna. Han skulle bli så glad!

 4. Anneli Tisell skriver:

  Hej Linda. Vi har blivit försenade i utgivningen av Androidversionen (som du har märkt). Den är dock på gång… Vi vet ännu bara inte riktigt när det blir klar. Anneli på Hatten Förlag:-)

 5. anna skriver:

  Kan ni inte, SNÄLLA ge ut den som android, jag känner flera barn och föräldrar som gärna vill ha den.
  M.v.h.
  Anna

 6. jenny skriver:

  Jag undrar hur det går med babbappen till Android vill så gärna ha den appen.

 7. Bobo skriver:

  Jag undrar också när androidappen kommer? Jag har en 10-månaders kille som älskar låtarna på Youtube och vill kunna låta honom lyssna och leka med babblarna. Någon som vet när den kan tänkas komma? Förmodligen lades det ner till android. Det brukar ju vara så.

 8. Anneli Tisell skriver:

  Hej Anna, Jenny, Bobo och andra som väntar på Androidversionen av Babbapp. Det stämmer att vi har lagt ner utgivningen på Android av just Babbapp. Detta främst beroende på en massa tekniska problem. Men, vi är på gång att utveckla annat för Android och hoppas kunna komma tillbaka med roligare Androidinfo under våren.
  Hälnsingar Anneli, Hatten Förlag

 9. Cecilia skriver:

  Hej
  Går det att ladda ner babblarna i telefonen så man kan kolla på dem utan internetuppkoppling? Vi ska nämligen ut och resa, och det hade varit toppen att kunna ha med babblarna!

  Mvh Cecilia

 10. Anneli Tisell skriver:

  Hej Cecilia. Ja, musikvideorna ligger i appen – så Internetuppkoppling behövs inte 🙂 Anneli

 11. Emma skriver:

  Hej!kommer ni ge ut appen till Android? Sonen skulle bli överlycklig! Tråkigt att de bara finns till iPhone. Mvh Emma

 12. Anneli Tisell skriver:

  Hej Emma. Det kommer en App till android (smartphones och plattor) nu i sommar. Meningen är att den ska laddas upp till Google Play om någon vecka. Men, sedan tar det alltid lite tid för kontroll buggfix och så… Men, det är på gång… Det blir dock inte Babbapp, utan en annan app. Sök på ”Babblarna”

 13. cecilia skriver:

  Hej
  Finns det någon app med babblarna till android, där man kan se på videon utan att ha internetuppkoppling?

  Mvh Cissi

 14. Pappa Daniel skriver:

  Nu går det att läsa recensionen av Bobbopp, nya appen med Babblarna. Den finns för iPhone, iPad och Android.

  https://www.pappasappar.se/bobbopp/

 15. Anna skriver:

  Det absolut bästa med Babblatna är att musikvideon går att spela utan att vara uppkopplade på nätet.
  Barnet fastnade mest i låtarna. Det är gärna där man hamnar mest naturligt. Men om man går vidare hittar man alla figurerna.
  Jag rekommenderar appen om era barn gillar Babblarna och deras sånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *