I Ljudlek får man lyssna efter språkljud på ett lekfullt sätt. Syftet med appen är att man skall börja förstå kopplingen mellan bokstäver och deras ljud.

Appen Ljudlek bygger på Bornholmsmodellen. Det är en fonologisk pedagogik som hjälper till att bygga en grund för små barns läs- och skrivutveckling. Syftet med appen är att barnet skall lära sig lyssna efter språkljud och börja förstå kopplingen mellan bokstav och ljud. Bakom appen står det svenska företaget Branja.

ANNONS:

Ljudlek innehåller fem olika delar med tillhörande belöningar i form av stjärnor och animationer. I varje del finns tydligt upplästa instruktioner att lyssna på innan man börjar. Instruktionerna läses upp på svenska och man kan lyssna på dem många gånger om man vill.

Ljudlek

De fem delarna är:

Ljudjakt 1
Tio bilder ska sorteras in i en av två fack som representerar var sitt ljud (exempelivs ”L” och ”Tj”). Man lyssnar på vad bilderna föreställer och då särskilt hur orden börjar, och drar sedan in dem till rätt plats (”Kyrka” skall till ”Tj” och ”Lok” skall till ”L”). Den svenska rösten läser upp både fack och ord på bilder så att man kan lyssna efter vad som matchar.

Ljudlek

Ljudjakt 2
Den här nivån är snäppet svårare – det finns tre olika ljud att välja mellan. I övrigt fungerar den som Ljudjakt 1.

Vad kommer sist?
Man väljer själv två ljud att lyssna efter i slutet av orden. Efter ett lite omständligt intro där ljuden som väljs skall dras till två olika ”lastställen” (t. ex häst och vagn eller ett tåg) kommer en övning med ungefär samma upplägg som i Ljudjakt-delen. Förutom den svenska rösten visas här också ordet i text, med den sista bokstaven markerad.

Ljudlek

Höra skillnad 1
Utvecklaren beskriver den här delen som ”ett lite annorlunda sätt att lyssna efter ljud” och upplägget kan ta lite tid att förstå. Återigen är introduktionen lite omständlig – dra ljudbilderna ner till bollarna för att välja dem. Sedan följer en övning som är ett rejält hopp i svårighetsgrad från de tidigare. Här måste man nämligen hålla de två orden i minnet och får inget stöd av bilderna. Orden upprepas inte heller – inte ens om man lyssnar igenom hela instruktionen igen. Inte heller upprepas orden efter att man gissat (dvs. valt mellan lika och olika). Allt som fås är en kommentar om att gissningen var rätt eller fel. Det här tycker både sexåringen och femåringen är svårt. Det pedagogiska syftet är bland annat att träna barnets verbala arbetsminne, men vi hade gärna sett möjligheten att välja en enklare variant där bilderna visas som stöd och där orden kan höras igen vid behov.

Ljudlek

Höra skillnad 2
I den här delen låter orden nästan likadana och ljudparen är förutbestämda. Ljudparen kan dessutom komma inuti orden (det kan exempelvis röra sig om huruvida macka och matta låter lika eller olika). Det här är helt klart den mest utmanande övningen och även här hade vi också gärna sett en enklare variant med bilder och möjlighet att upprepa orden.

Utvecklaren anger att appens delar successivt blir svårare och svårare. Vi håller med om deras uppdelning, där Ljudlek 1 är den lättaste delen och Höra skillnad 2 den svåraste.

I appen används bildsymboler för språkljuden. Det innebär till exempel att ljudet S representeras av en orm (ormen väser ”ssss”). Det här kan kännas lite ovant för vuxna, som tack vare sin egen läskunnighet gärna vill koppla orm till bokstaven O. Men det här är en metod som bland annat används av logopeder och den hjälper till att konkretisera uppgiften för barn som tycker att det är lite svårt att lyssna efter bokstavsljuden. Bruket är dock inte helt konsekvent – ljudet A representeras till exempel av en alligator(?) som rapar.

Bakom ett ordentligt barnlås på förstasidan finns information om appen och länk till utvecklarens hemsida. Här hittar man informativ text riktad till både pedagoger och föräldrar om hur appen kan användas. Även intresserade föräldrar kan lära sig en hel del om barns språkutveckling och spåkmedvetenhet genom att läsa den väldigt lärorika texten under rubriken ”Manual för pedagoger”. Det är ett trevligt mervärde till appen.

Det märks att Ljudlek är framtagen i samarbete med logopeder. Sexåringen, som själv går hos logoped, känner igen sättet att arbeta och använder gärna denna app, men då är alternativet att vi gör andra logopedövningar. Även femåringen, vars språkutveckling är helt normal, gillar appen och lär sig mycket av den. Den är pedagogisk, lugn och ett bra verktyg för att leka fram språkmedvetenhet hos barnen.

Man skall vara medveten om att Ljudlek inte är helt intuitiv. Det är inte alltid lätt att veta vad man förväntas göra och den kan upplevas som lite ”knölig”. Visuella instruktioner och tydligare symboler hade varit bra. Efter att vi lärt oss hur den fungerar har den varit uppskattad och fungerat väldigt bra för oss. Även andra redaktionsbarn har testat och några gillar den medan andra tycker att den är lite långtråkig. Den skulle vinna på att ha ett mer lekfullt innehåll med tydligare progress.

Jag rekommenderar Ljudlek till barn mellan 3-6 år och ger den en svag fyra.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   99 kr 8 maj 2023
  •   89 kr 6 okt 2022

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Logoped-Sara skriver:

    En kommentar om bildsymbolerna som används för språkljuden: de kommer från det s k Praxisalfabetet. Praxisalfabetet låter barnet göra en koppling mellan bokstavens utseende och dess ljud med stöd av en bild som iscensätter ljudet, inte ett ord som börjar på bokstaven. Därför är A en krokodil som gapar och säger ”aaa”. Jag brukar förklara för barnen att det är som att gapa när man är hos doktorn… Kan hålla med om att visa av ljudsymbolerna är lite långsökta, men oftast accepteras de av barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *