Leo’s Fortune är ett vackert plattformsspel med mycket problemlösning som passar för lite äldre barn (och deras föräldrar).

Mitt äldsta barn började förskoleklass i höstas och ungefär samtidigt ändrades spelsmaken. Olika plattformsspel blev väldigt populära. Eftersom denna typ av spel står högt i kurs blev jag extra glad då vi fick möjlighet att pröva Leo’s Fortune, skapat av företaget 1337 & Senri, som enligt utsago skulle vara både vacker och välgjort.

ANNONS:

Leo’s Fortune handlar om Leo (en slags grön pälsbeklädd varelse som pratar engelska men bryter på ryska) som vaknar en dag och inser att han blivit av med sin samlade förmögenhet. Tjuven har dessutom varit slarvig nog att tappa skatten, mynt för mynt (i en form av ett tillskruvat Hans- och Gretaspår). Uppgiften blir därför att leta sig igenom 20 nivåer i jakt på mynt. Utmaningen är att sig igenom banorna och lösa de problem (och undvika fällorna) som man ställs inför, helst då utan att dö på kuppen. I mitt tycke är den största behållningen problemlösningsmomenten (av mekanik- och fysikkaraktär) som inte bara är en rolig utmaning för barnen, utan också tränar deras logiska tänkande. På praktisk taget varje bana finns det olika problem att lösa, till exempel får man lösa ett problem som påminner om ett labyrintspel i nivå sex.

Leo's Fortune

Leo's Fortune

Appen rekommenderas enligt tillverkaren från nio år, och det är en bra riktlinje med tanke på att spelet innehåller vissa våldsinslag. Man har obegränsat med liv men kan dö genom att sticka sig på taggar, bränna sig eller ramla ner i avgrunder. Att man dör symboliseras med att skärmen blir röd.

Leo's Fortune

Leo’s fortunes innehåller engelskt tal vilket förstärker intrycket att appen passar bättre för lite äldre barn. För att spela spelet behöver man dock inte förstå det talade språket som enbart används för att berätta bakgrundshistorien. Inställningarna och menyn har engelsk text, så där krävs det att man kan läsa engelska – eller får hjälp. Spelet är en dröm för barnförälder också på så sätt att det inte innehåller någon reklam alls och är fritt från både in-app purchase och externa länkar.

Hur gick det då för min blivande sjuåring? Sammanfattningsvis, så här drygt en vecka efter att jag laddat ner spelet, tror jag att Leo’s fortune är den app som skapat mest frustration av alla som vi prövat. Samtidigt har mitt barn inte gett upp utan mödosamt arbetat sig vidare, moment för moment och nivå för nivå. Själv njuter jag av de vackra handtecknade animationerna, den riktigt njutbara musiken – och försöker bortse ifrån illtjuten och vrålen (som mitt barn ackompanjerar utmaningarna med). I redaktionen har spelet blivit populärt från fyra år och uppåt. De yngre har förstås behövt mer hjälp än de äldsta. Och även om några barn tröttat på spelet snabbt så har det stora flertalet uppskattat det och spelat det länge. Bland annat en åttaåring som klarar det mesta helt själv och en tioåring som spelat hela spelet på egen hand, utan hjälp.

Leo's Fortune

Leo’s Fortune är ett riktigt bra plattformsspel med ett stort och förhållandevis varierat innehåll. För de vuxna finns det dessutom ett hardcore-läge som går ut på att klara hela spelet utan att förolyckas någon gång. Det vanliga läget är mer tillåtande och innebär att spelaren bara behöver gå tillbaka en liten bit i spelet vid ett misslyckande. Det finns också möjlighet att samla stjärnor på varje bana. Detta gör man genom att samla in alla mynt, inte dö eller att klara banan snabbt.

Även om Leo’s fortune fått nästan uteslutande lyriska omdömen från inbitna plattformsspelsentusiaster kan jag ändå se några områden för förbättringar. För det första så är det en ganska ensam värld som möter Leo i hans strävanden – jag skulle önska att den var mer befolkad. Sedan tycker jag att spelet kan vara lite ojämnt. Medan nivå fyra var svår (både för mig och mitt barn) så klarades nivå fem i en handvändning utan tips från min sida. Jag önskar också fler rena problem, som inte slutar med att Leo förolyckas (och man då får backa tillbaka i spelet) ifall man misslyckas. Det hade också varit bra om berättarrösten fanns på svenska och appen skulle vara snäppet mindre våldsam.

Avslutningsvis tycker jag att det är läge att tipsa att om man kör fast så finns det flera förträffliga genomgångar av Leo’s fortune på Youtube. Sök på ”Leo’s fortune walkthrough”. Störst behållning av Leo’s Fortune har nog barn från nio år och uppåt. Yngre barn än så behöver förmodligen hjälp av vuxen. Värt att känna till är att spelet laddar ner en hel del data från Internet efter hand att man spelar. Det krävs därmed att man helt eller delvis är uppkopplad.

Spelet får en fyra i betyg.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Endast för iPhone och iPad än så länge.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   69 kr 8 jan 2024
  •   29 kr 21 dec 2023
  •   69 kr 29 nov 2023
  •   29 kr 17 nov 2023
  •   69 kr 9 maj 2023
  •   65 kr 8 jan 2023
  •   27 kr 23 dec 2022
  •   65 kr 4 dec 2022
  •   27 kr 21 nov 2022
  •   65 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Leo’s Fortune för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

5 kommentarer

  1. Anna-Karin Robertsson skriver:

    Trots rekommenderad ålder ifrån 9 år så har jag testat den med 5 årsgruppen på jobbet. Den är svår men inte omöjlig. Det blev en utmaning för dem och barnen fick tillsammans runt plattan diskuterade olika problemlösningar och de har klarat av två banor nu. Eftersom vi har tema kraft i huset så kändes den väl värd att testa så man i spelet får pröva olika sorters krafter tex tyngdkraft, acceleration m.m

  2. Ingela skriver:

    Min son 8,5år har testat appen. Han är helt såld på den, vill spela så fort han får möjlighet. Hans egna kommentarer om spelet: Sjukt roligt, grymt bra, det bästa på väldigt länge. Han är väldigt nöjd och det är på lagom nivå i svårighetsgrad. Han gillar utmaningar och klurigheter och utmanar sig själv till att få fler stjärnor om han inte får alla med en gång. Tror att denna appen kan vara användbar under en längre tid. Lillasyster på 6år har suttit med och vill väldigt gärna prova för hon tycker det ser väldigt spännande ut men storebror tycker att det är bara hans app! Ska ladda hem den på min också så hon får möjlighet att prova.

  3. annika skriver:

    Det här är en app som min som på 9 gillar skarpt. Men han vill inte sitta med mamma och spela utan han vill sitta och klura själv. Eftersom jag inte får sitta med så har jag inte själv så mycket att tycka om appen, mer än att det måste vara en hit eftersom han väljer bort minecraft för att spela den

  4. Maria skriver:

    Jag har testat detta spel i en åk 4. Reaktionen från flera av eleverna är att den är bra, fint gjord, bra utmaningar. En del banor är svårare än andra men man blir sugen på att klara nästa och nästa och nästa. Eleverna samarbetade, de läste och löste tillsammans och de hade roligt ihop. Jag kan rekommendera appen från 9 år om den ska spelas ensam eller med någon lika gammal, ska man spela med vuxen fungerar den från 7 år.

  5. Ulrika skriver:

    Hej! Både jag & min treårige son gillar spelet. När jag skaffade spelet på min iPhone för snart ett år sedan så hade han svårt att förstå hur han skulle hoppa med två fingrar eller så. Nu ett år senare så klarar han typ allt, men blir frustrerad om han fastnar på något hinder. Han klarar inte att lösa alla klurigheter, men har han sett mig lösa det någon gång så kommer han ofta ihåg hur han ska lösa det om han spelar själv. Han gillar mer att spela de banor han gillar om & om igen & bryr sig inte om han kommer vidare till nästa nivå eller ej.

    Själv gillar jag att lösa klurigheterna för att kunna komma vidare. Det är också ett fint & välgjort spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *