Manuganu är ett barnvänligt och snyggt plattformsspel fritt från våldsamma inslag där du hjälper en pojke genom ett landskap fullt av farligheter.

Manuganu är föregångaren till Manuganu 2 som vi tidigare har recenserat. Spelen påminner mycket om varandra, men Manuganu vänder sig även till en något yngre målgrupp än Manuganu 2. Spelidén är ett klassiskt plattformsspel: hjälp indianpojken Manuganu att springa genom landskapet för att ta sig i mål. Under tiden han springer ska man samla mynt och undvika farligheter som t.ex. monster, taggbuskar, och eld. För att klara sig i mål gäller det även att hoppa över hinder och invänta rätt tillfälle för att passera farligheter.

ANNONS:

Manuganu

Grafiken är snygg och spelet barnvänligt utan inslag av våld, annat än att spelaren kan förolyckas under spelets gång. En annan barnvänlig egenskap är att det finns checkpoints som gör att man inte behöver börja om från början om man dör, utan fortsätter där man var.

Liksom i Manuganu 2 finns det bara två knappar att trycka på: hopp (pil) och stopp (kryss). Efter hand får knapparma fler funktioner och man kan t.ex. göra ett högre hopp genom att trycka två gånger på hoppknappen. Alla funktioner introduceras gradvis genom spelet med en tydlig figur och en kort instruktion på engelska. I och med att det också visas visuellt fungerar det fint även om man inte kan förstå engelska eller läsa.

Manuganu

Överst på skärmen visas antal liv och vilka mål man ska uppnå för att klara banan. Det kan t.ex. vara att ta sig i mål på en viss tid eller samla ett visst antal mynt. Beroende på hur många av målen man uppnått får man 1-3 stjärnor när man klarat banan. Det finns en viss tidspress för att kunna klara en del av banorna, vilket en del stresskänsliga barn säkert kan reagera på. Då kan jag rekommendera att man istället testar Manuganu 2 som i mindre utsträckning innehåller tidspress, men är något svårare.

Manuganu

Manuganu

Manuganu innehåller 3 världar med 9 banor i varje, plus en bonusbana på varje nivå som låses upp när man fått ett visst antal stjärnor. Att kunna gå tillbaka och samla alla stjärnor förlänger hållbarheten på spelet, vilket annars kanske inte hade varit så lång eftersom antalet banor är relativt begränsat.

På spelets startsida finns en länk till inställningar där man kan stänga av ljudeffekter och bakgrundsmusik, samt nollställa spelet. På samma sida finns tyvärr även en knapp som leder till oskyddade länkar till Facebook och Twitter. Eftersom spelet vänder sig till äldre barn och vuxna har vi valt att rekommendera det ändå, men det hade varit bättre med ett barnlås. Det går även att koppla spelet till Game Center.

Jag har testat Manuganu tillsammans med mina barn som är 8 och 10 år och det har snabbt blivit ett av våra favoritspel. Det känns lätt att förstå vad man ska göra och barnen har inte behövt någon hjälp av mig för att kunna komma vidare. Att en del av instruktionerna är på engelska verkar inte ha stört dem nämnvärt. Vi har spelat på iPad och olika versioner av iPhone och det fungerar fint på alla plattformarna. För 8-åringen är en del banor verkligen utmanande och flera försök har krävts för att komma vidare, medan det har varit lättare för 10-åringen. Flera andra av redaktionens barn mellan 7 och 9 år har också gillat spelet. De lite äldre har föredragit Manuganu 2 framför Manuganu, vilket kanske kan bero på att ettan är går långsammare och att det finns fler möjligheter att styra figuren, vilket gör spelet lite lättare. Att man har begränsat antal liv/försök gör också att en del av barnen föredrar Manuganu 2 där man har obegränsat antal försök på varje bana.

Jag rekommenderar Manuganu till barn (och vuxna) från 7 år och ger den betyg 4 av 5. Fler banor och barnlås på länkar till sociala medier hade gjort appen ännu bättre.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   11 kr 6 maj 2021
  •   12 kr 4 jan 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Manuganu för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *