Slice Fractions är ett klurigt plattformsspel som steg för steg lär ut om bråktal utan att den som spelar märker det.

Det finns många appar som hjälper barn att öva på matematiken. Men det är inte så många som verkligen klarar av att lära ut någonting, och särskilt inte utan att den som spelar märker det. Har du spelat DragonBox 12+ så förstår du vad jag menar. Slice Fractions är en ny app som också har inlärning inbakat i spelet.

ANNONS:

Slice Fraction är ett spel från företaget Ululab och består av 60 kluriga banor. Huvudpersonen är en mammut, och det går ut på att hjälpa den att ta sig förbi eldblock som ligger i vägen. Eldblocken neutraliseras av isblock, men isblocket måste vara exakt lika stort. Är det mindre än eldblocket så försvinner inte all eld. Är isblocket större än eldblocket så hamnar överflödig is i vägen.

slice-fractions-latt

Utmaningen ligger alltså i att se till att isblocken är lika stora som eldblocken. För att få isblocken i rätt storlek måste man dela på dem. Men för att komplicera saken så kan isblocken sitta fast i kedjor och det kan finnas många olika isblock att välja mellan. Ofta måste man också dela på isblocken, eller smälla bubblor som lossar isblocken, i en viss ordning. Desto längre man kommer i spelet, ju svårare blir det. Så småningom får man inte se storleken på eldblocken, utan det framgår endast via bråktal såsom 1/6. Det kan också behövas att kombinera flera isblock för att få bort ett eldblock. Detta kan låta svårt, men faktum är att spelaren introduceras ganska långsamt in i tankesättet som behövs för att kunna lösa uppgifterna. Och misslyckas man flera gånger så får man en eller flera ledtrådar.

slice-fractions-svar

Det finns ett tänk bakom varje svårighetsnivå. Appen är nämligen uppbyggd som flera ”lektioner”. När man har klarat 5-6 banor så har man klarat av en lektion och förhoppningsvis lärt sig någonting nytt. Barnets belöning är en ny huvudbonad till mammuten. Det första man får lära sig är att dela upp flera block i två lika stora delar. Nästa lektion är att dela upp ett enda block i två lika stora delar. Därefter får man lära sig hur man delar upp ett block i flera lika stora delar. Totalt finns tretton lektioner som avslutas med att man lär sig subtrahera ett bråktal från 1.

Slice Fractions

Flera barn till oss i redaktionen har testat Slice Fractions och den är mycket uppskattad. Framförallt hos barn mellan 4 och 9 år. 4-åringen klarade mycket tack vare den inbyggda hjälpen och hjälp av vuxen, men trots att många banor är för svåra så tyckte hen ändå att det var så pass roligt att hen ville spela igenom alla delar. Denna uppfattning delar hen med de andra barnen som testat. En tioåring som testat tyckte dock att den var för lätt och barnslig i början. Synd eftersom banorna på slutet hade passat bra.

Det här är en riktigt bra app. Men det finns förbättringspotential. Jag tycker att den inbyggda hjälpen är väldigt bra, men den möjliggör samtidigt att man kan spela igenom appen utan att lära sig särskilt mycket. Det hade därför varit önskvärt att man fick göra fler liknande uppgifter i de fall man fått hjälp, för att verkligen säkerställa att man verkligen lärt sig någonting (vilket ju faktiskt är grundtanken med appen). Flera barn (och föräldrar) har också upplevt appen som ganska kort och önskar fler banor på varje nivå.

Appen är fri från reklam och in-app purchase. När man spelat igenom hela appen blir man uppmanad att betygsätta den i App Store, men denna länk är skyddad bakom ett barnlås.

Betyget blir en stark fyra.

Android-appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Uppdaterat den 8 december 2015
Appen har uppdaterats flera gånger sedan min ursprungliga recension och den innehåller nu många fler banor samt möjlighet att träna på addition. Mina barn uppskattar fortfarande denna app och spelar den av fri vilja. Ett väldigt gott betyg för en utbildande app. Jag höjer betyget till fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 12 språk: danska, engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, norska (bokmål), portugisiska, ryska, spanska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021
 •   50 kr 28 mar 2020
 •   0 kr 20 mar 2020
Google Play Store
 •   49 kr 28 mar 2020
 •   0 kr 20 mar 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Slice Fractions för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

3 kommentarer

 1. Natalie A skriver:

  Jag har testat appen med mina elever i åk 5. Den passade speciellt bra nu som repetition innan vi skulle ta tag i bråk i matten igen.Jag tyckte att det var lite svårt i början att förstå vad isblocken och elden hade med varann att göra speciellt som man inte såg någon direkt koppling till bråk. Efter hand som spelen blev svårare och svårare kom kopplingarna tydligare till bråktänket. Mina elever tyckte att det var kul och ville helst att det skulle vara fler nivåer.
  Så här skrev en av mina elever på bloggen när de skulle recencera: Man förlorar inga poäng man har fått om man inte klarar.Det är bra att man kan börja om. Har man gjort fel och börjar om är det bra eftersom jag kan veta vad klarar och inte klarar. När elefanet har hämtat sin hatt och går till nästa nivå visar den vad nivåen handlar om.Gör du mång fel hjälper en hand dig med första försöket, jättebra.
  Eleverna älskade också elefantens många roliga hattar!
  Jag tycker att appen är ett bra stöd till elever som måste ”se och göra” för att förstå i matte.

 2. Camilla skriver:

  Min 6-åring älskar den här appen! När jag hade laddat hem den så spelade vi den tillsammans och hon kom snabbt in i hur den fungerade. Jag tyckte det var kul att höra hur hon resonerade, hon insåg ganska snabbt om hon valt fel isblock eller krossat fel boja och ville genast börja om med den banan.
  4-åringen tycker att mammuten är rolig och blir jätteglad när hon lyckas få en ny hatt till den. Med hjälp av hjälpverktyget så klara hon några av banorna.
  Som förälder tycker jag att appen är pedagogisk, lärande och rolig. 

 3. Lotta skriver:

  Min femåring är väldigt förtjust i spelet. Först var det hattarna som lockade och jag fick göra många banor. Men nu, är det utmaningen att själv hitta lösningar som lockar. Han börjar om när han upptäcker en miss och kan snart klara alla banor på egen hand. Jag märker att han börjar se ett mönster i bitarnas storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *