Lek och lär med matte är ett lugnt plattformsspel utan tidspress. Man får själv välja räknesätt och svårighetsnivå och kan samla på stjärnor och olika hattar.

I spelet Lek och lär med matte får barnen följa en karaktär ut på en promenad. Längs promenaden stöter karaktären på olika mattetal, i olika svårighetsgrader, beroende på vilken nivå man valt. Genom att peka på rätt siffror och ange rätt resultat så tilldelas karaktären en stjärna.

ANNONS:

Lek och lär med matte

Lek och lär med matte innehåller räknesättens fyra grundstenar, addition, subtraktion, multiplikation och division. Tio olika nivåer från 0-9 där 0-1 endast handlar om addition, 2-6 addition och subtraktion, en nivå med multiplikation och slutligen två nivåer med division. Respektive nivå höjer ribban en smula, men en röst hjälper till genom att ställa frågor som Hur många finns kvar?/Hur många blir det? Mattetalet läses också upp som tillägg till att det visas.

Lek och lär med matte

Lek och lär med matte

Barnen lämnar svaret genom att ange siffran från ett siffertangentbord. Siffran som anges läses upp högt där barnen sedan antingen sätter grön bock för, i deras mening, rätt svar, eller röd bock för att radera och byta ut siffran. Svarar man fel, förlorar man en stjärna, och så får man försöka igen. När fem stjärnor är uppnådda får karaktären en hatt. I takt med att man tjänar ihop stjärnor tilldelas karaktären nya hattar som barnen sedan kan växla mellan.

Lek och lär med matte

Miljöerna är färgglada och trevliga. Med enkla medel tycker jag att utvecklaren lyckats skapa en lekfull miljö där barnen kan öva på de olika räknesätten. Och på ett varierat sätt ställs frågor kopplade till mattetalen och det upplever jag gör uppdragen tydliga för barnen. En annan sak som är bra att talen skrivs ut både som nummer och som antal objekt.

Att man inledningsvis ska välja om man är en pojke eller flicka har vi i redaktionen reagerat på, då det känns en aning förlegat. Själva spelets utformning är detsamma oavsett vilken karaktär man väljer, såklart. Det förekommer inte någon tidspress utan barnen kan ta den tid de behöver för att klura ut mattetalen. Svarar man fel förlorar man en stjärna, men snabbt har man samlat ihop till nya istället. De senare nivåerna är emellanåt riktigt svåra, och ser man till spelets utformning upplever jag och andra i redaktionen att spelet riktar sig till en yngre kategori spelare. För de yngre är de högsta nivåerna sannolikt lite väl kluriga.

Spelet saknar reklam från tredjepart och köp inuti appen. Bakom ett föräldralås finns information om utvecklarens andra spel, med länk till App Store och google play, samt sociala medier. Det går att växla språk inuti appen.

Min sexåring här hemma tyckte det var riktigt roligt. Lek och lär med matten är en av de första matte-apparna sexåringen har testat, och därför upplever jag att appen är ett bra alternativ för nybörjaren. Det förekommer en hel del hjälpmedel , både visuellt och verbalt, och det i kombination med att det inte råder någon tidspress förstärker den känslan. Andra barn i redaktionen har också testat appen och enats om att det är en bra app, men livslängden är möjligen inte den längsta. Motivationen i att samla stjärnor för att få en ny hatt, håller kanske inte i längden. Tummen upp för uppläsningen på svenska, som är tydlig och bra.

Jag rekommenderar Lek och lär med matte för barn i åldrarna 5-8 år och ger spelet betyget 3 av 5 möjliga.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   20 kr 6 maj 2021
 •   25 kr 29 mar 2020
 •   0 kr 16 mar 2020
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lek och lär med matte för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

5 kommentarer

 1. Thomas skriver:

  Kan rekommendera Mattebageriet också, har min dotter kört länge och hon startar det fortfarande ”självmant” och har lärt sig en hel del med den appen.

 2. Anna skriver:

  Ser ut som ett spel jag skulle kunna använda i skolan men laddar inte ner det pga att de säger ”hur många blir det” i additionen på trailern. Likhetstecknet visar vad det är inte vad det blir något vi i skolan arbetar mycket med.
  /Anna lärare f-6

 3. Mattias skriver:

  Hej Anna, det kommer en uppdatering inom kort med lite korrigeringar, bla. med benämningen ”är” istället för ”blir”. Mvh, Mattias / Morningdew Media.

 4. Eva Karlsson skriver:

  Hej!
  Jag laddade hem Lek och lär med matte till mitt femåriga barnbarn, tänkte också ha den i skolan. Jag kan inte välja räknesätt, det blir bara addition. hur gör man?

 5. Mattias Holmgren skriver:

  Hej Eva,

  Du väljer räknesätt genom att välja Nivå i menyn (knapparna i längst ned på skärmen. Nivå 0 och 1 ger addition. Nivå 2 till 6 ger både addition och subtraktion. Nivå 7 är multiplikation. Nivå 8 och 9 är division.

  Lek och lär med matte version 1.30 släpptes nyligen och stödjer numera både engelskt och svenskt tal! Språket byter man via flaggan uppe till höger i startmenyn.

  Frågan är numera också uppdaterad med korrekt angivelse ”Hur många är det?”.

  Jag hoppas ni gillar uppdateringarna.

  Mvh,
  Mattias
  Morningdew Media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *