Lista ut vilket mönster som ett antal figurer har och se till att nästa person i tur får rätt färg och form.

Busythings som bland annat skapat Falling Wall och Path Puzzler stimulerar med denna app barns logiska tänkande genom att utmana dem i mönsterigenkänning.

ANNONS:

När man startar appen får man tydliga visuella instruktioner över hur man går till väga. Längst ner i huset står en rad med figurer och det gäller att lista ut hur de saknade figurerna i ledet bör se ut. Det gäller sedan att duscha nästa person i tur med rätt färg och se till att den får rätt form i omformningsmaskinen.

line-up-latt

Det finns tre olika nivåer och man bestämmer själv om man vill göra alla i tur och ordning eller börja med en svårare. I den lättaste är det enkla mönster i vilka man bara behöver ta hänsyn till färger och/eller längd. Därefter stiger svårighetsgraden stegvis. Mönstrens blir mer komplexa, man ska ta hänsyn till upp till tre olika färger och former. Dessutom är det inte alltid sista figuren i raden man ska placera ut utan det kan vara någon i början eller mitt i ledet, vilket gör det hela betydligt svårare.

line-up

line-up-svar

Blir det rätt gör figurerna en rolig dans till glad musik och går ut tillsammans. Blir det däremot fel får den felaktiga figuren gå ut själv och barnet får ett nytt försök. Det finns ingen tidspress och man får göra om figurerna tills mönstret i raden blir rätt.

Appen innehåller inget tal och är mycket lättanvänd. Ett barn som tycker det är svårt eller inte tidigare arbetat med mönster kan nog behöva stöd av någon som sitter med och hjälper till att förklara hur man kan tänka när det gäller ett mönsters uppbyggnad.

Line Up har varken reklam från tredje part eller in-app purchase. iOS-versionen är helt fri från externa länkar men tyvärr finns det många oskyddade externa länkar i Android-versionen.

Min fem- och sjuåring har testat Line Up på iPad. Båda tycker att upplägget med färgdusch och omformningsmaskinen är tilltalande. Sjuåringen som har bra koll på mönster har dock inte återkommit till den eftersom den var i lättaste laget och det dessutom inte fanns något specifikt mål att nå fram till. Min femåring har däremot inte efterfrågat att veta hur stor del hon har klarat av utan tyckt det varit kul att klura ut några figurer lite då och då.

Det hade varit önskvärt med fler färger och kombinationer av former för större variation och möjlighet till mer komplexa mönster. I nuvarande form blir det aldrig nån större utmaning för den som har full koll på hur mönster är uppbyggda och den som behöver mycket träning kan komma att tycka att det blir lite enformigt.

Jag tror att denna app kan passa bra i förskolan eftersom mönsterigenkänning är en viktig del i den tidiga matematikinlärningen och därmed ett vanligt förekommande moment. Ofta efterfrågas appar med en stor bredd men fördelen med denna är trots allt att man kan veta exakt vilken förmåga den stimulerar. Med flera användare ökar dessutom den annars ganska begränsade livslängden.

Sammantaget är Line Up en underhållande och lärorik app för den som vill testa eller öka sin förmåga att uppfatta mönster. Det pedagogiska upplägget att först välja färg och därefter form gör det möjligt klura ut både lätta och svårare mönster. Jag rekommenderar appen till barn från tre till sex år och betyget blir tre av fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   11 kr 6 maj 2021
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 •   11 kr 15 sep 2020
 •   14 kr 15 sep 2020
 •   11 kr 13 sep 2020
 •   14 kr 12 sep 2020
 •   11 kr 11 sep 2020
 •   14 kr 11 sep 2020
 •   11 kr 10 sep 2020
 •   14 kr 9 sep 2020
 •   11 kr 29 aug 2020
 •   14 kr 29 aug 2020
 •   11 kr 23 aug 2020
 •   14 kr 23 aug 2020
 •   11 kr 22 aug 2020
 •   14 kr 21 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Line Up för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *