A&R Entertainment har utvecklat Pizza Factory For Kids, ett pizzabakningsspel fullproppat med pizzabeställningar och andra småspel för iPad och iPhone.

Om du, som jag, har ett barn som verkligen trivs i köket och som effektivt ser till att det blir mjöl precis överallt, har A&R Entertainment tagit fram ett digitalt alternativ för pizzabakning, Pizza Factory For Kids.

ANNONS:

Pizza Factory for kids består av tre delar. Free mode där man utifrån eget huvud kan komponera olika sorters pizzor. Shop, där man genom intjänade poäng kan köpa olika sorters pålägg och pizzaformer, och slutligen Missions, där man bakar pizza på beställning och gör spelronder för att samla poäng. Poäng man senare använder i shoppen för att kunna köpa fler ingredienser.

Pizza Factory for Kids

Free mode inleds med en rund pizzabotten, tomatsås och tomater. Med dessa ingredienser kan du baka en pizza och äta den. I takt med att du samlat poäng i uppdragsdelen kan du köpa till fler ingredienser och pizzabottenformar för att kunna öka variationen på hela detta läge.

Missions är en stegprocess där man mottar en beställning på en specifik pizza. I vissa fall får du innan pizzabaket sätter igång kanske sätta en deg eller skiva en korv, hacka en lök eller skära upp tomater. För att skiva upp något drar du med fingret över skärmen. Degen sätter man utifrån ett recept, där mjöl, salt, jäst, vatten och olja blandas genom olika rörelsemönster på skärmen. Därefter ska pizzabotten kavlas ut och ingredienserna ska läggas på plats. I övre hörnet visas en bild på den pizza som är beställd och ingredienserna ska läggas ut enligt den givna mallen.

Pizza Factory for Kids

När pizzan är klar ska den in i ugnen och där får man vara beredd så att den inte bränns. När pizzan är klar äter man upp den genom att peka på den, och bit efter bit försvinner. Ibland kommer notan, och då får man plocka samman rätt belopp från en samling sedlar och mynt.

Genom alla dessa steg tilldelas man poäng utifrån hur bra man lyckas. Poängen använder man sedan i shoppen. Bränner man pizzan blir man utan poäng för just det momentet, men det är dock lätt att vara framgångsrik. Det tar verkligen inte lång stund att samla ihop tillräckligt med poäng för att kunna handla. I takt med att man genomför uppdragen läggs fler och fler ingredienser in i shoppen. Därefter kan man baka fantasifulla pizzor, precis hur man vill.

Lite då och då under spelets gång får man istället för bara pizzabak en utmaning. Det kan handla om att hinna peka på olika grönsaker som flyger över skärmen, sortera fiskben i olika skålar eller muttrar och skruvar i rätt burk.

Pizza Factory for Kids

Alla pizzor som bakas sparas i ett bildgalleri inom appen, dit man kan återvända och se tidigare bakverk man gjort. Dessutom finns en sida som summerar framgångar i antalet skivade tomater, korvar, bakade pizzor och så vidare, där man efter att man nått vissa uppsatta mål, tilldelas stjärnor.

Startsidan visar de tre olika delarna, free mode, missions och shop. Dessutom en ikon för att stänga av bakgrundsmusiken och ikon som tar oss vidare till sidan där man når mål och får stjärnor, samt galleriet. Spelet är på engelska, men saknar tal. Dessutom är alla instruktioner visuella, så språket är av mindre betydelse.

En länk för föräldrarna ligger även där, bakom ett föredömligt barnlås där man först måste svara på frågan vad 3×5. Därifrån kommer man vidare till utvecklarnas hemsida, fler spel i appstore och andra kontaktvägar till företaget. I själva spelet finns inga externa länkar eller köp inuti appen.

Pizza Facory For Kids är i mitt tycke lite väl tillrättalagt. Visst, man kan bränna pizzan, men degen kan bara blandas på ett sätt, (man måste följa receptet till punkt och pricka) degen kan bara kavlas ut genom att följa pilinstruktionerna. Det går inte misslyckas eller tänka utanför ramen för vad spelutvecklarna tänkt. Bränner man pizzan får man inga poäng för just gräddningsmomentet, dock äter man upp pizzan ändå och får ut sina poäng för övriga uppdraget. I uppdragsdelen måste ingredienserna läggas på ett förutbestämt ställe och i utmaningarna kan man bara exempelvis skiva upp korvar och grönsaker genom att följa de markerade strecken. Dessutom upplever jag att spelet tappar tempo då spelet stannar upp före varje moment för en nedräkning och efter varje moment för att summera poängen, innan man trycker sig till nästa del.

Spelet har varit populärt här hemma, där mitt barn på 3,5 år tycker det är ett roligt spel. Tillsammans har vi kunnat diskutera recept, betalning och roas av att öva på reaktionsförmåga och vem som kan skiva snabbast. Men trots sina 39 olika uppdragsbanor och free mode-alternativet blir det ganska snart enformigt. Ramarna är så pass hårt hållna, så ett förbättringsförslag från min sida vore att lätta upp på dessa regler, att exempelvis låta spelaren själv sätta samman pizzan från beställningen.

Vi i redaktionen har testat spelet på barn i olika åldrar. Barn under fyra år behöver viss assistans från vuxen. Äldsta barnet, på snart åtta år, gillade spelet men tröttnade också snabbast. Vår bedömning är att appen passar bäst för barn från 4 till 6 år.

Spelet är omfattande bestående av många olika delar. Det känns genomarbetat och ett trevligt tidsfördriv emellanåt. Betyget blir 3 av 5.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Pizza Factory for Kids för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *