Quick Maths Jr. är en app som via sex olika spel lär barn om mängder och tal samt hur de relaterar till varandra. Appen lär dessutom ut grundläggande addition och subtraktion.

Från företaget Shiny Things kommer appen Quick Maths Jr. Det här är en app som på olika sätt lär ut taluppfattning och grunderna i matematik. Svårighetsnivån ändras automatiskt beroende på hur duktigt det barn som spelar är vilket gör att appen passar bra för olika åldrar. Totalt finns det sex olika spel som har olika fokus.

ANNONS:

Spel innehåller runda och ganska intetsägande monster med armar och ben. Men man kan själv anpassa utseendet på dessa monster så att de får ett roligare utseende. Och desto mer man spelar ju mer får man möjlighet att anpassa. Belöningen efter att man spelat tre spel är nämligen ett nytt öga, näsa, mun eller hatt. Man kan också få fler monster.

Quick Maths Jr.

Appen slumpar fram tre av de sex spelen åt gången. De olika spelen är:

Tåg-spelet
Placera ut monster på rätt plats i tåget. Varje nummer har ett tal på sig (upp till 100 på svåraste nivån). Det går ut på att placera talen i rätt ordning. Några monster sitter redan på tåget och det gäller att upptäcka rätt mönster. I början skall man räkna från 1 – 5, men så småningom får man räkna med högre tal, räkna baklänges och räkna varannan, var tredje, var fjärde, var femte och var tionde – både framåt och bakåt. Det är inte alltid alla monster som står och väntar får följa med, vilket gör det lite klurigare. Men gör man fel några gånger så plockas de felaktiga monstren/talen bort.

Quick Maths Jr.

Buss-spelet
Placera ut rätt antal monster på bussen. Rätt antal är givet från början men det gäller att ha koll på hur många monster som redan sitter på bussen så att summan blir rätt. På de senare nivåerna blir bussen och då får det plats upp till 20 monster. Det försvåras även att att en del monster som vill på bussen är kompisar med varandra. Dessa kompisar måste man sätta på samtidigt och då kan det krävas att man tar bort några av de monster som redan sitter på bussen. Här tränas både att räkna upp, addition och subtraktion.

Quick Maths Jr.

Ögon-spelet
Räkna antalet monster på skärmen på matcha med olika representationer. Förutom siffror får man matcha mot prickar. På de svårare nivåerna får man dessutom forma rätt siffra själv med fingret direkt på skärmen.

Quick Maths Jr.

Hus-spelet
Hur många monster finns det i huset? Här gäller det att vara uppmärksam på hur många monster som går in och ur ett hus. Man måste räkna både uppåt och neråt för att lyckas. Och eftersom man inte ser hur många monster som finns i huset så blir det även en bra träning av arbetsminnet. På de svårare nivåerna så kan flera monster gå in eller ut samtidigt vilket tränar både addition och subtraktion.

Quick Maths Jr.

Båt-spelet
Balansera en båt genom att se till att fören har samma antal som aktern. Här gäller det alltså att få jämnvikt genom att dra rätt antal monster till båtens för. I de svårare nivåerna finns även tiotal.

Quick Maths Jr.

Lamp-spelet
Under några sekunder visas ett visst antal monster på skärmen. Därefter släcks lampan och det gäller att avgöra antalet utan att räkna. På de lättaste nivåerna kan man försöka visualisera antalet monster och räkna i huvudet, men på de svårare nivåerna visas det så många monster att det blir väldigt svårt att visualisera och räkna var och en för sig. Här får man istället försöka se grupper, eller delar av grupper vilket bland annat är en bra träning på att känna igen mönster.

Quick Maths Jr.

Det här en väldigt omfattande och varierad app. Den är också väldigt intuitiv och de barn som vi testat med har med hjälp av appens enkla visuella instruktioner snabbt förstått vad de olika spelen går ut på. Denna typ av appar tenderar ofta att bli ganska repetetiva vilket gör att barnen tröttnar snabbt. Men i Quick Maths Jr. verkar livslängden på appen vara längre än vanligt.

Min 7- och 5-åring gillar båda denna app och tycker att det är roligt att samla ihop till nya monster. Jag tror att det bland annat beror på att det är just deras egna monster som används i spelen. Jag känner även till två 4-åringar och en 7-åring som testat och tycker om appen. 4-åringarna har dock behövt en del hjälp av vuxen. Som 7-åring kan man uppleva appen som ganska lätt, men ger man den en chans så blir den mer lagom i nivå efter ett tag. Tyvärr går svårighetsnivån inte att ställa in vilket gjort att den ena av 7-åringarna tröttnade innan appen hunnit anpassa sig i svårighetsnivå. Min egen 7-åring har dock fortsatt att spela av egen vilja.

Quick Maths Jr. har stöd för oändligt antal användarprofiler. Det finns inte någon bakgrundsmusik och heller inte några inställningsmöjligheter. Det finns information för vuxna samt reklam för utvecklarens egna appar. Denna information ligger bakom ett bra barnlås. Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part.

Som förbättringsförslag önskar jag svenskt tal och att man kunde ställa in svårighetsnivå. Men även utan svenskt tal är det här en väldigt bra app som jag gärna rekommenderar till andra. Särskilt eftersom mina barn tycker om den. Betyget blir 4 av 5 och jag rekommenderar appen till barn mellan 5 och 7 år, beroende på kunskapsnivå. Även yngre barn kan ha glädje med appen men behöver då assistans från vuxen.

Det finns en gratisversion av appen för den som vill testa innan köp.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   99 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Quick Maths Jr. för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Karin skriver:

    Mycket populärt hos barnen 4 och snart 3 år. Den yngsta började spela utan att kunna räkna till tre och har nu snabbt börjat få grepp om tal ut till fem. Jag satt med mycket i början med yngsta för att ge siffrorna namn och förtydliga instruktionerna. Men hon har efter det återkommit flera gånger till appen och klarar sig nu utan så mycket hjälp. 4 åringen tycker också mycket om appen och återkommer till den ofta. Det som verkar locka är att vinna flera delar till monstrerna;ögon, munnar, hattar, hårt och näsor. Samt få fler monster att bygga. Det som är mindre bra med appen är att det inte finns svenskt tal, det är dock bara vid ett fåtal minispel som det skulle hjälpa och barnet kan där även räkna själva. En del minispel kommer snabbt till svårigheten att själv skriva siffror, det är för svårt för båda mina. Det negativa med detta är att det behövs flera försök innan nivån sänks och när barnet återkommer så måste de skriva siffror igen. Detta gjorde att äldsta snabbt tröttnade. Något jag önskat är även ett vuxenlås på möjligheten att radera användare, då tre åringen råkat radera sin profil vid två tillfällen. Hade varit tråkigt om hon råkat radera storebrors som ändå kommit en bit. Allt som allt så är det en mycket bra app som lär ut flera viktigs mattekunskaper samtidigt som barnen tycker att det är roligt att bygga på sina monster och samla delar till dem. Från mig får den en 5:a då den fortfarande är en av de mest populära spelen hos barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *