Symmetry Exercises for Kids (tidigare Grid Drawing for Kids) är en lite ovanlig ritapp. Istället för att rita fritt eller färglägga ska man nämligen kopiera eller komplettera olika bilder i ett rutmönster.

Appen är utvecklad av A&R som även gjort bland annat Mini Train for Kids och Multiplications are my Friends.

ANNONS:

På grund av sin utformning är kanske appen något mindre kreativ än andra ritappar, men istället tränas visuospatiala förmågor som att spegelvända, avbilda och göra lika stort. Det blir också en hel del räknande av rutor som ger en del träning i praktisk matematik. Den passar dessutom extra bra för barn som inte tycker att det är roligt att rita fritt utan som hellre har fördefinierade uppgifter. Det finns dock även en kategori för att rita fritt i rutmönster som passar de som vill vara kreativa.

Appen är välgjord och har ett stort innehåll. Det finns fem olika kategorier (kopiera bild till ett nytt rutmönster, flytta bild i ett befintligt rutmönster, spegelvända vertikalt, spegelvända horisontellt samt rita fritt). Inom varje kategori finns två svårighetsgrader med 16 bilder i varje. Totalt är det alltså över 120 olika bilder att kopiera/komplettera (gäller på iPad, på iPhone syns endast en svårighetsgrad pga formatet och därmed endast hälften av bilderna). Klarar man en bild så ramlar det elefanter över skärmen och man får sedan en stjärna på den bilden. För mina barn har stjärnan varit den viktigaste belöningen, de har velat samla stjärnor på alla bilder.

Det finns en hjälpfunktion, där man kan få se vilka felaktiga streck man ritat (dessa blir färgade), och man kan även se vilka streck i originalbilden som finns kvar att kopiera. Bra när man kört fast men ändå inte så mycket hjälp att det inte blir någon utmaning kvar. Förutom detta finns även en utskriftsfunktion om man har sin enhet kopplad till en skrivare. I kategorin för horisontell symmetri går det dessutom att anpassa för vänsterhänta.

Mina barn som är 5 och 7 år har suttit länge med den här appen. De brukar annars inte gilla ritappar så mycket, men har båda fallit för de uppgifter som finns i denna. Den är ganska utmanande för femåringen, framförallt när det gäller att spegelvända bilder vilket verkar vara extra svårt. Även sjuåringen får en stor utmaning på den svårare nivån. I vissa delar har vi suttit tillsammans, där jag ritat ut några streck så att det funnits något att utgå från. Det känns som att den är pedagogisk och övar förmågor som jag inte sett i någon annan app. Det är troligen inte alla barn som lockas av den, men för de som gillar den ger den en bra visuospatial träning.

Appen är universell och fungerar på iPad, iPod touch och iPhone. Det är dock endast på iPad som det finns möjlighet till två svårighetsnivåer, eftersom rutorna annars blir alltför små i det mindre formatet. Vi har endast testat på iPad. Symmetry Exercises for Kids innehåller inte köp inuti appen eller externa länkar förutom länkar till utvecklarens andra appar. Länkarna till deras övriga appar är dock skyddade av en barnlås. För den som vill prova appen före köp finns en gratis lite-version.

Jag tror att denna app även kan passa bra i skolan, framförallt för att träna symmetri som är en del av det centrala innehållet i matematik i grundskolans läroplan. Här tror jag särskilt att kategorierna för att spegelvända bilder genom att komplettera vertikalt eller horisontellt är användbara. Även i förskolan är det en lämplig app för de äldre barnen, och den passar givetvis även hemma. Jag rekommenderar den i första hand till barn som är mellan 5 och 9 år, men tror att även äldre barn kan ha glädje av den. Jag tycker själv att den är ganska avkopplande även som vuxen, på ungefär samma sätt som korsord eller sudoku. Vill yngre barn (3-4 år) spela är det bäst att göra det tillsammans med en vuxen eftersom det annars kan bli lite väl svårt att få bilderna rätt.

Eftersom det är en så unik och välgjord app som så vitt jag sett är ensam i sin kategori så ger jag den ett högt betyg, stark fyra av fem möjliga.

Här är en YouTube-trailer för appen:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 2 okt 2019
  •   20 kr 20 feb 2019
  •   10 kr 25 sep 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Symmetry Exercises för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *