Toonia Storymaker är en söt app för att skapa egna bilderböcker genom att kombinera ihop bakgrund, rekvisita och personer. Handlingen i berättelsen kan gestaltas genom att man fyller i pratbubblor till både föremål och personer.

I Toonia Storymaker kan man skapa böcker, läsa sparade böcker eller utforska Toonia världen. I utforskedelen kan man få inspiration till berättelser genom att på engelska läsa om de olika miljöerna och karaktärerna. Appen har lugn bakgrundsmusik men inget tal.

ANNONS:

Toonia Storymaker

När man vill skapa en bok väljer man först miljö, till exempel hemma, skolan eller rymden. Till varje miljö hör i sin tur olika bakgrunder, karaktärer, djur och föremål som man drar in på respektive boksida. Det går dock att välja och blanda fritt från alla miljöer och man är därmed inte låst till det ursprungliga miljövalet.

Toonia Storymaker

Från början finns det ett mindre antal karaktärer och dessa och även antalet miljöer utökas sedan successivt som belöning när man exempelvis är klar med en bok.

För att komma till redigeringsläget trycker man på aktuell boksida. Det går att ändra storlek eller vrida på objekten och lägga till pratbubblor. Pratbubblorna kan fyllas med antingen symboler eller valfri text. Personer kan man även byta färg, ändra ansiktsuttryck och position på.

Toonia Storymaker

När man är klar med sin bok kan man byta ut den förvalda titeln mot en egen och lägga till sig själv som författare. Boken sparas nu automatiskt och man kan välja att läsa, dela den som pdf via mail (se ett exempel här) eller redigera den vid ett senare tillfälle.

Om man trycker på appens hemknapp under skapandet sparas inte boken. Detta känns inte helt barnvänligt, utan jag hade helst sett att projekten sparades automatiskt eller att man i alla fall fick upp en fråga om man vill spara innan man går tillbaka till startsidan.

De söta bilderna och möjligheten att bestämma vad personerna säger har tilltalat mina tjejer, som har skapat flera små böcker. Min femåring har valt figurer och föremål och sedan har hon använt symbolerna eller talat om för mig vad jag ska skriva i pratbubblorna. Jag har även uppmuntrat henne att försöka hjälpa till med skrivandet och på så sätt har jag kunnat dra nytta av appen för att stimulera hennes läs- och skrivinlärning lite extra.

Person och miljöbeskrivningarna har inte intresserat mina barn och jag har därmed inte behövt agera översättare. Hade de däremot varit på svenska så tror jag att min sjuåring hade tyckt det varit intressant att läsa dem.

Min sjuåring har efterfrågat en del specifik rekvisita som hon hade velat ha i sina böcker, men har ändå kommit långt med det aktuella utbudet. I övrigt så hade det varit riktigt bra om man kunde lagt till lite längre berättelsetexter samt berättarröst.

Toonia Storymaker innehåller ingen tredjepartsreklam eller köp inuti appen. En del externa länkar är skyddade av barnlås, men inte alla. Efter ett tag kommer det även upp en oskyddad betygsförfrågan som leder till App Store. Via Inställningar-appen på enheten går det att stänga av bakgrundsmusik och ljudeffekter.

Jag rekommenderar Toonia Storymaker till barn mellan fyra och åtta år och betyget blir en trea.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   40 kr 5 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toonia Storymaker för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

 1. Maria skriver:

  Har problem med att appen stänger ner när man försöker skriva i pratbubblorna. Någon mer med detta problem? Liknande problem uppstår i en annan app. Är det fel i apparna eller är det något i min iPad??!

 2. Anja skriver:

  Dear Maria,

  first I would like to thank you for downloading our app. We were aware of the bug you described and I am happy to tell you that it has been fixed. The latest version (1.1.4) should be running perfectly. Sorry for the inconvenience.

  Anja from Toonia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *