I Toontastic 3D skapar man på ett enkelt sätt egen animerad film. Man väljer en bakgrund och några skådespelare, flyttar runt dessa samtidigt som man spelar in lämpligt tal.

Toontastic 3D är uppföljaren till Toontastic (som numera inte längre går att ladda ner) och upplägget är liknande. Den stora skillnaden är viss 3D-känsla och interaktivt innehåll i bakgrunderna. Den som prövat Puppet Pals eller Puppet Pals 2 känner också genast igen upplägget.

ANNONS:

Toontastic 3D påminner mycket om föregångaren. När man vill skapa en ny film får man först välja mellan ”Short Story”, ”Classic Story” eller ”Science Report”. Varje filmtyp innehåller 3-5 scener och de är olika beroende på hur man väljer. Classic Story ger till exempel presentation, konflikt, utmaning, klimax och lösning. Vill man inte följa denna vanligt förekommande berättelsestruktur så är det naturligtvis fritt att välja eget sceninnehåll. Man kan redigera, ta bort eller lägga till valfritt antal scener på upp till en minut vardera.

När man sedan är inne på en scen får man först välja bakgrund. Det finns åtta snygga bakgrunder att välja mellan och hittar man ingen som passar kan man rita sin egen i den enkla teckningsfunktion som ingår i appen. Man väljer sedan bland över ett 50-tal olika karaktärer. Det finns många människolika karaktärer och en handfull djur och föremål som man kan använda i sin animering. De färdiga figurerna är ritade i 3D och man kan även röra på armar och ben, eller vad de nu har. Vill man så kan man använda enhetens kamera till att fota ett nytt ansikte till valfri karaktär. Varje karaktär gör på sitt egna sätt: Någon dansar, en annan har fallskärm och någon rullstol och de rör sig i animeringen. Det är lätt att byta färg på karaktärerna och hittar man inte den man vill ha så går det att rita helt egna. De man ritar själv göra automatiskt om till 3D och den sparas med namn bland de andra karaktärerna.

Själva inspelningen kan börja då man bekantat sig med bakgrunden. Då pratar och rör man sina figurer, men också på olika funktioner i bakgrunden. Som exempel kan man tanka sin rymdraket. Figurerna rör sig, ändrar storlek, vrids mm genom att man på olika sätt trycker och drar i dem. Det går att hantera flera figurers rörelser på en gång, och med gott samarbete kan man vara flera som styr varsin figur. Innan man går vidare till nästa scen så lägger man till bakgrundsmusik utifrån vilket känsloläge man vill att den färdiginspelade scenen ska förmedla.

Texten är på engelska och det kan därför vara en fördel att ha någon som översätter första gången. Detta för att barnet ska få koll på appens alla funktioner. Appen är dock förhållandevis intuitiv och mina barn som är 8 och 9 har klarat av den helt på egen hand efter en kort introduktion. För lite yngre barn kan man ställa in så att det blir lättare att styra karaktärerna. Då kan man inte själv påverka karaktärernas armar och ben.

Hemma eller i skolan kan man ju såklart hjälpa barnen att utveckla historiens innehåll, men mina barn har kommit långt med sin egna kreativitet. Fantasin stimuleras och det går att göra animeringar inom alla ämnesområden. Om flera barn använder den tillsammans, vilket kan rekommenderas, får de en naturlig träning i samarbete, turtagning och kommunikation.

Toontastic 3D är fri från reklam och in-app purchase. Det går att spara ned filmerna till kamerarullen. En sak som kan förbättras är möjligheten att själv lägga till foto som bakgrund. Jag hade även önskat att det fanns ett smidigt sätt att direkt föra över tidigare valda aktörer till nästa scen, eftersom man oftast vill ha samma skådespelare i hela filmen. Andra finesser som jag saknar är möjligheten att flytta på karaktärerna först och lägga på ljudet senare. Från den tidigare appen Toontastic saknar jag möjligheten att själv måla och och forma figurer som kan röra på t.ex armar och ben.

Jag rekommenderar Toontastic 3D från fyra år (med assistans av vuxen) och uppåt. Appen har en mycket god användarvänlighet och kreativt sett finns det näst intill obegränsade möjligheter. En spännande mix av bakgrunder i kombination med möjligheten att rita både egna bakgrunder, skådespelare och rekvisita ger appen en mycket god hållbarhet. Avsaknaden av svenskt tal och text gör dock att den får fyra i betyg.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *