I Bloom får man utforska tre växter; kokospalmen, maskrosen och hallonbusken. Det är en slags interaktiv pekbok där man får se växternas utveckling och lära sig om strategier för fröspridning.

Bloom kommer från den svenska tillverkaren Megalearn. Det här är en vackert animerad app där man får utforska kokospalmen, maskrosen och hallonbusken. Varje växt går att följa separat och man väljer själv turordning via en huvudmeny.

ANNONS:

I kokospalmsdelen får man följa en kokosnötens väg, via havet, till att bli en ny palm. I vissa moment får man som spelare själv vara med och föra handlingen framåt. Delen avslutas med att man får svara på tre frågor om det man lärt sig. De två följande växterna, maskrosen och hallonbusken, fungerar på liknande sätt. Den stora skillnaden är fröna sprids på andra sätt. Maskrosens frön sprids med vinden och hallonens frön sprids med djur.

Varje del avslutas alltså med tre frågor. Frågorna finns endast i textform och är alltid desamma. För barn som inte kan läsa behövs här en vuxen som läser. För varje rätt svar man en stjärna. Man kan chansa på frågorna men en stjärna erhålls endast när man svarar rätt första gången.

Bloom är en vacker animerad app med lugna färger och varje växt har sin egna anpassade bakgrundsmusik till sin miljö. Appen är fri från tidspress och det går att göra om växterna upprepade gånger i valfri ordning.

Jag har spelat Bloom tillsammans med min 3- och 6-åring. Som vuxen upplever jag att appens lugna känsla är mycket positiv och det känns som ett stort plus att det går att dra tidslinjerna fram och tillbaka för att se hur växten utvecklas. Bloom ger ett bra tillfälle att prata om hur det fungerar i naturen. 6-åringen uttryckte flera gånger att det var spännande att se hur växterna sprids. Maskros och hallonbuske är något som finns i vår närmiljö, vilket nog gör det mer intressant. För 3-åringen var själva poängen med appen kanske lite svår, men hen förstod efter lite förklaring hur själva momenten gick till.

Som en förbättring önskar vi en inställning som möjliggör uppläsning av texten i frågorna. Det hade även varit bra med en röst som berättar själva handlingen också. 6-åringen efterfrågade fler växter. För äldre barn blir livslängden på denna app ganska kort eftersom det inte händer någonting nytt när man spelat igenom den en gång. För yngre barn fungerar appen mer som en interaktiv pekbok som man kan samtala om.

Bloom är fri från reklam och in-app purchase. I enhetens inställningar kan man stänga av musiken. Språket styrs av det språk som är valt på enheten. Det går alltså inte att ändra språk inuti appen.

Jag tror att Bloom är mest lämpad för naturintresserade barn i åldern 4-5 år, men även yngre och äldre barn kan ha glädje av den. Betyget blir en stark trea av fem.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 13 språk: engelska, finska, hindi, japanska, kinesiska, nederländska, norska (bokmål), portugisiska, ryska, spanska, svenska, thailändska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   59 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Bloom för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *