iMovie är en kreativ app där man på ett förhållandevis lätt sätt kan kombinera video, bilder och ljud till färdiga filmer. Det finns gott om färdiga mallar som gör att resultatet blir proffsigt.

iMovie är en app som är skapad av företaget Apple. Det här är en kreativ app som ursprungligen bygger på ett program för Mac OS X. Appen är inte lika omfattande som programmet men har ändå väldigt mycket funktionalitet som dessutom är lättanvänd. Så lätt att barn kan använda appen på egen hand. iMovie är en kreativ app för skapande av film. Själva innehållet i filmerna står man för själv, men det finns många färdiga mallar som gör att resultatet blir proffsigt. Med andra ord är det svårt att misslyckas.

ANNONS:

iMovie

Filmskapandet börjar med att man får välja om man vill göra en film eller trailer. En trailer är lättast att skapa, särskilt om fantasin tryter. Här finns färdiga storyboards med klassiska Hollywood-teman såsom ”action”, ”dokumentär”, ”romantisk komedi”, ”indie” och ”familj”. Varje trailer har färdiga rubriker och namn på rollfigurer som man själv kan ändra och anpassa. I trailerns olika delar visas vilken filmsnutt som passar bäst. Exempelvis att det passar bra med någonting som rör sig eller att det passar bra om flera personer syns. Det finns också färdig musik som passar till det tema man valt. Här lämpar det sig bäst att man spelar in nya filmer med hjälp av kameran som sitter på enheten, men vill man kan man också plocka befintliga bilder eller filmer från kamerarullen. Nackdelen med trailers är att de är svåra att anpassa utöver det som utvecklaren tänkt sig. Det går exempelvis inte att byta längd på filmsnuttarna.

iMovie

iMovie

Väljer man att göra en film så får man ett mindre styrt verktyg som är mer kraftfullt. Här är upplägget att man kombinerar sina filmsnuttar, bilder och musik precis som man själv vill. Bilder blir automatiskt till animerade filmsnuttar, vilket man kan ändra vid behov. Man kan också välja att spela in nytt material med hjälp av kameran på enheten. Det material som man har lagt in på tidslinjen kan man flytta om och förändra genom att dra med fingret. Även här finns olika teman att välja mellan såsom ”modern”, ”ljus”, ”lekfull”, ”neon”, ”resa” och ”nyheter”. Vet man inte vad man skall välja är det oftast bäst att välja temat ”enkel”. Teman påverkar exempelvis utseendet på övergångar mellan filmsnuttar och hur eventuell text som man lägger ovanpå filmsnuttarna ser ut. Filmsnuttarna går att korta ner, dela upp eller ändra hastighet på. Varje tema har dessutom färdig musik som man kan dra in i sin film. Det medföljer också många olika ljudeffekter såsom barnskratt, en dörrklocka, jubel och en telefon. Givetvis går det att spela in eget tal/berättarröst via enhetens mikrofon och/eller plocka in musik man köpt i iTunes. Med tanke på upphovsrätten fungerar det senare alternativet inte så bra om man tänkt att dela filmen vidare till andra. Filmer kräver mer av den som skapar eftersom det både krävs planering innan man sätter igång och dessutom tar själva filmandet och pysslandet längre tid. Här krävs det att man har tålamod för att resultatet skall bli som man tänkt sig det.

iMovie

iMovie

Oavsett om man väljer att göra en trailer eller en film så finns det alltid en spela upp-knapp så att man kan titta på hur resultatet skulle bli i helskärmsläge. Trailers och filmer sparas automatiskt i appen och man kan närsomhelst pausa eller återuppta skapandet eller dela vidare. Färdiga filmer kan delas vidare till olika webbtjänster såsom Facebook, YouTube, Vimeo osv. Det går även att dela till andra appar på samma enhet, via e-post, AirDrop, iCloud eller spara på enheten. På delafunktionerna finns det inte något barnlås.

iMovie

iMovie innehåller en bra hjälpfunktion som innebär att man närsomhelst kan få fram hjälpbubblor som beskriver de olika funktionerna.

Jag har testat iMovie tillsammans med min 7- och 5-åring. Vi har framförallt skapat trailers och barnen tycker att detta är väldigt roligt och har självmant kommit med idéer på vad som skall filmas och i vilka miljöer. Även andra redaktionsbarn har använt denna app för att skapa olika slags filmer. Både i skola, på fritids och privat. Vår bedömning är att man bör vara minst 7 år för att få största möjliga behållning av appen. Detta eftersom många av funktionerna, samt hjälp, endast går att förstå om man kan läsa på svenska. Men är en vuxen med och assisterar kan iMovie användas även med yngre barn.

iMovie är en speciell app på flera sätt. Barnen tycker om att skapa film med appen och den är både intuitiv, lättanvänd och kraftfull på samma gång, och kan användas i många olika sammanhang. Oavsett om man har rollen som kameraman eller skådespelare får appen barn att bli aktiva och röra på sig (till skillnad från de flesta andra appar som används när man sitter/ligger). Ett annat plus är att det det faller sig naturligt att man ofta är flera barn som samarbetar kring appen, särskilt i det fall man behöver spela in nytt material. Tack vare att man kan spela in eget tal kan appen användas av barn som behöver träna på svenska (eller annat språk).

En sak att tänka på innan man sätter igång att skapa film är att man behöver ha mycket utrymme på sin enhet. Hur mycket beror på hur lång film man tänkt att göra. iMovie är dock så pass smart att den inte gör en kopia av de bilder och filmsnuttar man använder från kamerarullen. Istället används originalmaterialet. Med andra ord innebär detta att man måste tänka på att man inte får ta bort de bilder och filmsnuttar man använder i sitt projekt. Känner man inte till detta kan ett helt projekt lätt bli förstört.

iMovie är fri från reklam och in-app purchase. Jag rekommenderar appen till barn från 7 år och uppåt och ger den betyg fem.

Här finns en YouTube-film som visar hur man kan arbeta med iMovie i praktiken:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Julia skriver:

  Jag har alltid älskat Imovie och tyckt det har varit superbra tills idag.
  Jag har under flera veckor jobbat med en SO-film som ska lämnas in om några få dagar. Idag skulle jag bara kolla igenom filmen och när jag sedan ska redigera en liten sak till bara går jag in på filmen och den har helt och hållet laggat sönder. Filmen var egentligen 15 minuter men hade nu helt plötsligt blivit 22…
  Inga av inspelningarna låg på rätt plats och hela filmen var totalt förstörd. Som tur är hade jag reserv-sparat filmen för några dagar sedan när den nästan var klar så jag behöver inte göra om särskilt mycket.
  Men jag blir ändå otroligt arg. Jag har köpt en redigeringsapp som ska fungera men när filmen väl är klar blir det totalt fel och ingenting var rätt.

  Jag undrar verkligen vad felet är, och hoppas bara det var en engångsgrej.

 2. beata skriver:

  Imovie har alltid varit det som jag har älskat mest och redigera mina videos med. Jag tycker att det är lätt att lära sig redigera med Imovie och det kan man göra bra videos med. Det är ganska många som redigerar med Imovie.

 3. Liam skriver:

  Jag älskar verkligen iMovie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *