Toca Life: Hospital är en dockskåpsapp där man får leka fritt med olika karaktärer på ett sjukhus. Här finns källare, en huvudentré, ett hemligt labb, väntrum, behandlingsrum (med datortomografi och röntgenapparat), familjeavdelning (med bebisar) med mera. Lek och tal går att spara som film.

Toca Life: Hospital är en fristående uppföljare till bland annat Toca Life: School, Stable, Farm och Vacation. Apparna har en del likheter vad gäller hur de fungerar. Ursprungligen känns temat igen från My PlayHome, och då särskilt My PlayHome Hospital.

ANNONS:

I Toca Life: Hospital finns det ett stort sjukhus uppdelat på fem våningar. Varje våningar har flera rum med olika syften för att på så bra sätt som möjligt återskapa känslan av ett riktigt sjukhus. I sjukhuset finns ett 50-tal karaktärer och sjukhusredskap såsom bårar, bandage, kryckor, sprutor, sjukhussängar och rullstolar med mera. Precis som i tidigare Toca Life-appar är detta en intuitiv app vars uttalade målsättning är att ”barnet bestämmer”. Därför finns det inga regler eller färdiga minispel. Man får helt enkelt leka fritt med karaktärer och föremål i appen.

Sjuhuset har fem våningar samt en rymlig hiss som förflyttar både karaktärer, bårar och annat. I källaren finns garage med ambulans, uppehållsrum, omklädningsrum och en maskin som leder till ett hemligt laboratorium (det är hemligt eftersom det inte är uppenbart att det finns där). På nästa våning finns huvudentrén med väntrum, reception och kafeteriea. När patienter skall behandlas får man ta sig till nästa våning. Där finns ett labb, datormografi, röntgenapparat, ett undersökningsrum och en operationssal. Våningen ovanför är en barnavdelning. Här finns patientrum, lekrum och undersökningsrum. Det finns även ett rum för nyfödda bebisar och en förlossningssal med ultraljudsmaskin. Det finns särskilda kläder som gör att en karaktär ser gravid ut. Högst upp i sjukhuset finns olika patientrum för vuxna. Här finns även dusch och toalett, ett upphållsrum samt ett avskedsrum.

I alla miljöer kan man lätt hämta in de karaktärer man vill leka med genom att trycka på en knapp. Karaktärerna är väldigt varierade och fantasirika. De är dessutom könsneutrala och har olika åldrar och hudfärger. En karaktär har bandage på armar och ben. Det finns möjlighet att sätta på bandage på huvudet på valfri karaktär. Miljöerna innehåller många detaljer och man kan exempelvis tända/släcka lampor, växla mellan dag och natt, äta frukt, öppna böcker, fylla på drycker i glas och dricka, leka med klossar, öppna lådor, slå på larm och sprinklers samt höja och sänka en del av sjukhussängarna. Man kan ta nummerlappar i väntrummet och sedan ropa upp besökarna i ordning.

Det finns också en del begränsningar. Man kan exempelvis inte ge patienterna sprutor och det händer ingenting vid operation. Man kan inte ta av karaktärerna deras plagg (man måste därför duscha, gå på toalett och sova med kläderna på). I reklamen för appen ser man en ambulans som rör på sig och att patienterna kan bli sjuka. Men när vi testar går det inte att flytta på ambulansen och det händer ingenting när man matar karaktärerna med radioaktiva saker. En följd av detta är att vi även saknar möjlighet att kunna göra karaktärerna friska igen. Det går inte heller att ta med karaktärer/saker från en Toca Life-app till en annan, i det fall man äger flera appar i serien.

Någonting annat som vi saknar är möjlighet att föda bebisar och vi tycker det är konstigt att bebisarna är inlindade eftersom det är någonting man avråder från i Sverige. Man kan inte amma bebisarna utan endast ge dem mjölkersättning/välling och napp. Man kan inte bära bebisarna så att de är vända mot sina föräldrar. En följd av att bebisarna är inlindande är att de inte kan ha kläder eller blöja på sig. Blöjorna kan endast användas av de äldre barnen. Det finns ett rum där det är tänkt att bebisarna skall ligga i sina sängar tillsammans. Överlag känns förlossningsavdelningen väldigt gammaldags. Den förmedlar normer som gör att man behöver sitta bredvid och ge en motbild när barnen spelar.

Som vanligt i Toca Bocas appar är navigeringen väldigt enkel och intuitiv. Min mina tre barn (5, 7 och 9 år) och flera andra redaktionsbarn gillar Toca Life: Hospital mycket. De spelar även de tidigare apparna och min bedömning är att Toca Life-apparna har lång livslängd.

I översiktsmenyn finns en knapp som snabbt återställer alla miljöer till ursprungsläge. Man måste hålla in knappen en stund innan den fungerar. Men den är ändå lite väl enkelt att komma åt och det går inte att återställa en del av sjukhuset i taget. Här hade det varit bra med ett ytterligare steg där man får bekräfta att man verkligen vill återställa allt.

Via första sidan når man information till föräldrar samt reklam för andra Toca Boca-appar. Det går dock inte att komma vidare ut ur appen utan att först ta sig förbi ett barnlås, men jag hade ändå önskat att låset fanns innan man kom till reklamen och inte efter. Nu är det tyvärr lätt att man fastnar på reklamsidan. Reklamen går dock att stänga av helt i enhetens inställningar vilket är väldigt bra. Det går även att stänga av bakgrundsljud och videoinspelningsfunktionen. Toca Life: Hospital är fri från trejdepartsreklam och köp i appen.

Allt som allt är Toca Life: Hospital en väldigt genomarbetad och rolig app. Det är stora miljöer och variationen på karaktärer och saker ger stora möjligheter till fri lek. Det är lätt att göra rollekar och berätta historier om figurerna ur olika perspektiv – och dessutom spela in sin lek via inspelningsfunktionen. Det är något som även äldre barn kan uppskatta. En annan styrka med appen är att man som vuxen kan använda den för att förbereda barn på sjukhusbesök. Även barn som ligger på sjukhus kan uppskatta att leka med den. Som tidigare kan man också vara flera barn som leker tillsammans eftersom appen stödjer multi-touch. Min bedömning är att Toca Life: Hospital passar bäst för barn mellan två och åtta år.

Betyget blir en stark fyra av fem. Det jag framförallt saknar för ett högre betyg är en modernare förlossningsavdelning samt möjlighet att göra patienterna sjuka/friska (tills vidare kan man låtsas att patienterna blir sjuka).

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021
  •   50 kr 1 apr 2021
  •   12 kr 19 mar 2021
  •   50 kr 29 apr 2020
  •   12 kr 20 apr 2020
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  •   36 kr 16 apr 2020
  •   9 kr 31 mar 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Life: Hospital för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *