Lolas alfabetståg består av massor av övningar som finns i tre svårighetsnivåer

Lolas Alfabetståg är inte en ny app, men den har endast funnits på svenska i någon vecka nu. Appen kommer från finska företaget Beiz som bland annat ligger bakom Lola’s Fruit Shop Sudoku. I Lolas Alfabetståg följer man med Lola när hon åker med sitt tåg från station till station. Varje station har en uppgift som man skall lösa. Målet är att fylla tåget med presenter som skall till Lolas vänner.

ANNONS:

Uppgifterna i Lolas Alfabetståg är av olika slag men är alla kopplade till bokstäver, stavning och läsning. I den enklaste nivån så kan man få en uppgift att identifiera vilken av tre bokstäver som är bokstaven H. Det finns även enklare memory där memorybrickorna är bokstäver. I en uppgift skall man identifiera en versal bokstav genom att välja den gemena varianten av fyra möjliga alternativ.

Det finns också svårare nivåer där man exempelvis ser en bild och skall läsa sig till vilket ord som stämmer överens på det man ser.

För varje uppgift man löser får man fem guldmynt. Guldmynten kan man använda för att handla presenter i en leksaksbutik. När man har sex leksaker är man framme hos Lolas vänner och spelet tar slut. Uppskattningsvis handlar det om ungefär 60 uppgifter innan man kommer fram.

Lolas Alfabetståg har varken reklam eller i-app köp. iPhone/iPad appen har barnlås på externa länkar. Detta barnlås finns tyvärr inte i Android-appen.

Det bästa med Lolas Alfabetståg är att det är svenskt tal. Uppgifterna som man löser är också bra. Det finns som sagt flera olika varianter på uppgifterna, olika svårighetsnivåer samt belöning i form av jubel. Men tyvärr lyckas ändå inte utvecklaren med att göra appen tillräckligt intressant för att man skall vilja fortsätta. Bilder och bokstäver återkommer, och även fast sammanhangen är annorlunda känns det repetetivt efter en stund. Ljudslingan som spelar i bakgrunden är lite för stressig för att den skall kännas lustfylld. Som tur är går den att stänga av. Grafiken är barnvänlig, men animationerna och interaktiviteten skulle kunna vara bättre.

Kanske är jag lite för hård nu. Men min dotter som är 5 år tappade intresset ganska snabbt. Jag har dock sett att Lolas Alfabetståg fått väldigt väldigt bra betyg av de amerikanska recensionssajterna. Det skall bli intressant att höra vad ni som testat tycker. Skriv en kommentar nedan!

Rent innehållsmässigt är det här en bra app. Det är själva utformningen som gör att jag inte kan ge appen bättre betyg än 3 av 5. Åldersmässigt passar appen för barn från 3 år och uppåt.

För att få en känsla för appen kan man titta på den här trailern (som tyvärr har engelskt tal och är för en annan plattform):

Appen finns även i en gratis Lite-version för den som vill testa innan köp.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 11 språk: danska, engelska, finska, franska, kinesiska, nederländska, norska (bokmål), ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   59 kr 31 mar 2020
 •   25 kr 20 mar 2020
 •   59 kr 7 jan 2020
 •   35 kr 2 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lolas Alfabetståg för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. Maria Sjölin skriver:

  Min dotter som är 5 år gillade Lolas alfabetståg. Hon kan alla bokstäver sen innan, men har inte varit intresserad av att läsa ord. Nu blev det kul att träna läsning! Roligt med variationen i spelet. Vi har riktat in oss på svenskan, men det är ett stort plus att man även kan träna andra språk i appen!

 2. Jane skriver:

  Min dotter som är 6 år och har precis börjat förste klass gillade appen. Hon klarade nästan allt själv, men ibland behövde hjälp med vad bilden skulle föreställa (påfågel, gorilla). Den svåraste nivå var lite för lätt för henne annars. Min 3-årig son klarade vissa av de lätta uppgifterna, men behövde hjälp av systern för att lösa andra. Tyvärr finns lite för få bilder, så samma uppgift förekommer lite för ofta. En bra, rolig och pedagogisk app trots små brister.

 3. Anna skriver:

  Jag och min 3,5 åring har testat appen. Han har sedan tidigare tyck om att spela Lolas party. Jag som vuxen hade förväntat mig att det skulle hända mer i appen. I appen sägs vilken bokstav som barnet ska trycka på samtidigt som bokstaven står högst upp.
  De andra delarna är memory Först visas bilderna som sedan vänds. På korten finns både djur och bokstav. Det finns även en del med x antal tomma rutor med ett djur eller sak ovanför med bokstäver runt om. Barnet ska dra bokstäverna till rätt ruta. Om det blir fel kommer Lola och skakar på huvudet. Jag upplevde detta moment som ganska långt. Mitt barn kom ofta på var bokstaven skulle vara direkt efteråt och då var han tvungen att vänta ut Lola.
  Sonen tyckte inte om att bara få plocka en sak och sätta på tåget. Å då gillar han tåg.
  Jag hade höga förväntningar på Lolas alfabetståg som tyvärr inte infrias. Min uppfattning när vi har testat de olika svårighetsnivåerna blir det bara längre ord samt fler bokstäver att ha koll på.
  Mitt barn gillar bokstäver och att sätta ihop bokstäver. Men denna app lockade inte tillbaka honom.
  Appen fungerar för barn från tre år och uppåt. Men precis som jag har konstaterar behöver barnet en vuxen med som driver spelet framåt då belöningssystemet inte är så kul.

 4. Mari Mellqvist skriver:

  Min dotter på 4-år tyckte att appen var rolig men lite svår eftersom hon inte kan alla bokstäver än men då kunde sonen/storebror 7-år hjälpa sin syster. Han tränade på att förklara, peppa, hjälpa sin syster och kunde då befästa sina kunskaper. De har spelat tillsammans flera gånger.