Stavningslek lär ut stavning av mer än 300 substantiv i varierande svårighetsgrader

Stavningslek heter en app från företaget Lära Mera (läs intervju här). Samma företag ligger bakom apparna Nallemix 1 och Nallemix 2 (klicka för recensioner).

ANNONS:

I Stavningslek kan man lära sig stava till mer än 300 substantiv på nio olika språk. Däribland svenska och engelska. I huvudmenyn väljer man mellan två olika spel. Stavningståget och Gömda bokstäver.

Stavningståget går ut på att stava till de ord som bilderna visar. Man får höra ett ord och skall därefter välja ut rätt bokstäver i rätt ordning så att de bildar det sökta ordet. För att göra spelet lite svårare finns det ett tåg som kör i riktning mot en sten. Det gäller att lista ut ordet innan tåget krockar. Det finns även en uggla som ger instruktioner och beröm.

Det andra spelet, Gömda bokstäver, är ganska likt Stavningståget. Man ser en bild och får höra dess ord och skall stava till det. Bokstäverna gömmer sig bakom staket, buskar och stenar. Här finns det en kanin som ger instruktioner och beröm.

I appen kan man välja mellan tre svårighetsgrader. Den lättaste består av enstaviga ord utan konsonantförbindelse som exempelvis; bil, sol och tåg. Det går även att välja mellan gemener och versaler.

Stavningslek är en fantastiskt app ur ett pedagogiskt perspektiv. Jag är inte pedagog själv men känner instinktivt att appen har allt som man kan önska sig. Läser man beskrivningen av appen i App Store så får man intrycket av att allting är genomtänkt i det minsta detalj. Så här står det bland annat:

Stavningslek är utvecklad enligt grundläggande läsinlärningsmetodik. Appen använder ljudande bokstäver samt både långa och korta vokaler vilket är mycket viktigt när barn skall lära sig ljuda ihop bokstäver till ord på rätt sätt.

Appen främjar språklig medvetenhet genom kunskap om bokstäverna, hur de låter och hur man använder dem för att stava till ord. Stavningslek är framtagen i samarbete mellan specialpedagog, barnboksillustratör och programmerare.

Det som skiljer Stavningslek från andra stavnings-appar jag provat är främst att det finns ljudande bokstäver. Men jag observerade också att man i Stavningslek valt att inte informera om hur långt ordet som man söker är. Detta finns i alla andra stavnings-appar som jag har testat. Huruvida det är bra eller dåligt ur ett pedagogiskt perspektiv vågar jag dock inte uttala mig om.

Appen har inte någon reklam eller i-app köp. Den är väldigt barnvänlig och intuitiv. Bokstävernas utseende och det svenska ljudet är också bra.

Det finns två saker i Stavningslek som jag upplever som mindre bra. Det ena är att delen som heter Stavningståget innehåller ett stressmoment. Tanken med tåget är god för den tillför lite spelkänsla. Men den tid man har på sig att välja ut rätt bokstäver är alldeles för kort så för många barn kommer det att vara svårt att klara den allra lättaste nivån. Jag hade även önskat att man fick se det rätta ordet om man inte lyckas lista ut det själv.

Det andra som är mindre bra är själva spelmomenten. Jag tror inte att barn kommer att uppleva de som så roliga. I vissa appar kan halvbra spelmoment vägas upp av en riktigt bra belöning. Stavningslek har visserligen ett belöningsmoment, men tyvärr är inte heller detta så roligt. Detta gör sammantaget att jag tror att appen, med nuvarande upplägg, inte har så lång livslängd. Däremot fungerar den nog bra för barn som kan arbeta med appen i grupp, som t.ex. i förskola/skola.

Jag rekommenderar appen för barn från 4 år och uppåt. Delen som heter Stavningståget är dock så svår att jag tror att man måste vara 6 eller 7 år för att klara av den. Men enligt vad jag hört kommer utvecklaren i nästa uppdatering av appen ha en inställning där man kan justera tågets hastighet.

Stavningslek får betyg 4 av 5.

Appen finns även för Android. I Android-versionen finns endast svenskt och engelskt tal.

Uppdaterat den 20 januari 2011
Nu har Stavningslek kommit ut i en ny version. Nu kan manställa in hastigheten på tåget eller stänga av det helt. Storleken på buskar och stenar är nu mindre så att man lättare ser bokstäverna.

Här är en YouTube-video som visar lite ur appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 11 språk: danska, engelska, finska, italienska, nederländska, norska (bokmål), polska, portugisiska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021
 •   50 kr 1 dec 2019
 •   25 kr 29 nov 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Stavningslek för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

4 kommentarer

 1. Desire skriver:

  Jag laddade ner stavningslek idag och både 7-åringen och 5-åringen gilade spelet! Ska pröva det i på mina elever med!

 2. Anna Millqvist Modig skriver:

  Min dotter på 6 år tyckte den va så där rolig, hon har koncentrationssvårigheter och tyckte nog att det va lite svårt emellanåt, jag tror det beror på att hon har svårt med bokstäver men för barn som går i typ ettan kan jag tänka mej att det passar bra. Jag vill ge lite minus för att rösten bara ljuder bokstaven som är rätt, när man trycker på dom som är ” fel” så talar inte rösten om hur bokstaven låter. Jag tycker att det vore bra om dom ljudande alla bokstäver så att barnen hör hur dom låter och då kan dom testa sig fram lite lättare vilken bokstav som är rätt. Betyg 3 av 5

 3. Lena skriver:

  En jättebra app tycker vi här hemma. Min son som just börjat ettan har blivit jätteduktig. Uppskattar mest att rösten även ljudar bokstäverna så att barnen kan få höra hur den låter och inte bara lär sig hur en bokstav ser ut. Det blir både stavning och läslära på en gång. Håller dock med i kommentaren ovan om att de skulle kunna ljuda även felaktiga bokstäver istället för att bara ha ett ljud som markerar fel. Då min son inte varit speciellt intresserad av bokstäver förr och älskar att sitta med ipaden så är det här toppen för honom. Vi ger den betyg 4/5.

 4. Eva skriver:

  Sanslöst bra app! Köpte den till femåringen, sedan fick sonen på 2,5 korn på den och döm om vår förvåning när vi insåg att han lärt sig att läsa och stava även komplicerade ord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *