Mattebageriet 2 är en fin och tydlig addition och subtraktionsapp med svenskt tal. Här övar man på att göra uppställningar för att lösa större tal. Talen konkretiseras med hjälp av kakor och det finns en tydlig beskrivande hjälpfunktion.

I Mattebageriet 2 får man lära sig att addera och subtrahera större tal genom att göra uppställningar. Upplägget i sig är i övrigt identiskt med Mattebageriet 1.

ANNONS:

Mattebageriet 2

Mattetalen är skrivna med uppställda siffror samtidigt som de åskådliggörs på ett konkret sätt utav kakor. En barnröst läser på svenska upp den aktuella uppgiften och bagaren finns till hands för att ge uppmuntran och beröm. Behöver man hjälp trycker man på bagaren som då flyttar ihop eller tar undan rätt antal kakor och förklarar att man ska räkna hur många ensamma kakor (ental) och hur många rader (tiotal) det finns. Skriver man in fel svar får man inga negativa kommentarer utan siffrorna mörknar och blir otryckbara en kort stund.

Mattebageriet 2

Mattebageriet 2

Det finns fyra svårighetsnivåer inom additon och subtraktion och man väljer fritt vilken nivå man vill öva på. Varje spelomgång är drygt tre minuter och tiden mäts av en diskret timer. Som belöning samlar man ihop kakburkar och får även en kavel, kockmössa eller kringla efter avslutad spelomgång. Stänger man av appen helt börjar räkningen om ifrån noll igen.

Mattebageriet 2

Mattebageriet 2 är väldigt barnvänlig då den varken har köp inuti appen, tredjepartsreklam eller länkar. Enda inställningen som man kan göra är att stänga av bakgrundsljudet.

Min blivande åttaåring har tyckt att detta är en rolig app och kunde på egen hand räkna ut svaren på talen i alla nivåer utan att ta till hjälpen. Jag märker dock att åttaåringen till stor del räknar ut svaren i huvudet utan att riktigt använda uppställningsfunktionen. Åttaåringen tänker helt rätt men har aldrig lärt sig hur man gör en skriftlig uppställning. Jag har därmed fått förtydliga hur man skriver när man ska räkna entalen först och man får ett extra tiotal eller måste låna av tiotalen. Åttaåringen hade behövt lite svårare tal för att på riktigt se nyttan och behovet av att ställa upp talen.

Min sexåring har också klarat alla nivåerna genom att använda hjälpfunktionen. Förhoppningsvis har hen lärt sig något av det även om hen inte är mottaglig för att lyssna på min förklaring av hur det fungerar med uppställningar och att räkna ental först och därefter tiotalen. Första siffran som man ska välja är entalssvaret men den som aldrig sett tal uppställda får tyvärr ingen tydlig förklaring eller visuell bild av att man bara ska titta på just entalen först.

Det bästa med Mattebageriet 2 tycker jag är att talen konkretiseras på ett tydligt sätt och att man kan få hjälp som både visar visuellt och steg för steg talar om hur man vid uträkning av svaret ska räkna ensamma kakor och sedan antal hela rader. Tack vare detta kan även en nybörjare klara av att räkna ut även de lite högre talen och får känna sig duktig. Appen kan på så sätt bidra helt till att ge barn positiva matematiska upplevelser och en konkret förståelse för hur det fungerar när man ställer upp tal.

Jag tycker samtidigt att det är lite av en pedagogisk miss att man inte kan skriva ut minnes- respektive lånefunktionen manuellt på egen hand. Det känns lite fel att i additionen behöva trycka på bagaren eller först skriva entalet för att minnestiotalet ska skrivas ut. Det hade känts bättre om man själv fick göra ett tryck för ettan i exempelvis 15 innan man skriver femman. I subtraktionen krävs tyvärr på samma sätt att man skriver entalssvaret eller trycker på bagaren för att i skrift låna över ett tiotal till entalen.

Även om man inte brukar skriva ut nollor först i tal anser jag sen att det hade varit mer logiskt att man fick göra detta i subtraktionen när svaret är under tio. Om man inte har svaret klart för sig och börjar med att subtrahera entalen blir det nästan lite konstigt att man får rätt innan man ens har hunnit titta på tiotalen.

Första nivåerna känns lite överflödiga då denna enbart innehåller ensiffriga tal som man normalt sett aldrig ställer upp. I stället för denna hade vi önskat att det fanns en eller allra helst flera högre nivåer med svårare tal. Det hade också varit bra med en del där resultatet blivit negativt.

Liksom Mattebageriet 1 är denna app ganska enformig och lite snål på belöningar. Detta i kombination med att det enbart är fyra olika nivåer inom respektive räknesätt gör att risken är stor att livslängden blir förhållandevis kort. Vissa barn i redaktionen har trots detta tyckt om den och återkommit vid flera tillfällen samtidigt som en del andra tröttnat direkt.

Jag rekommenderar Mattebageriet till barn mellan sex och åtta år.

Uppdaterat den 10 november 2016
Sedan recensionen skrevs har det kommit flera uppdateringar. Det finns stöd för användarkonton och upp till tre barn kan dela på samma enhet så att resultatet sparas från en gång till nästa. Det finns också ett nytt och tydligare medaljsystem samt möjlighet att bygga ihop ett pepparkakshus av flera delar. Det finns också en ny del ”Duellen” där man kan utmana en vän i matematik. Den som bäst löser motståndarens uppgifter vinner och man väljer själv svårighetsnivå och speltid. Dock måste båda spelarna välja samma svårighetsnivå. Det finns även ett nytt spelläge med större mattetal än tidigare (upp till 999 mot tidigare max 40). Slutligen finns det en interaktiv hjälp vid tiotalsövergång (växling) vid subtraktion och man ”lånar” numera genom att dra med fingret för att på så sätt hämta ental från tiotal. Det finns numera även möjlighet att stänga av ljudet på klockan – bra för stresskänsliga barn. Man kan dock inte stänga av klockan helt.

Mattebageriet 2

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar (obs äldre version):

Här kan man se hur duellen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   59 kr 6 okt 2019
 •   50 kr 30 aug 2018
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Mattebageriet 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

 1. nina skriver:

  Hei!
  Jeg har fulgt med siden din lenge og vil bare takke for mange gode tips.

  Har et spørsmål i forbindelse med mattebageriet. Kan den søkes opp under annet navn i appstore? Finner den ikke, selv ikke når jeg går direkte via linken her på siden.

  på forhånd takk

 2. Calle Magnell skriver:

  Hej Nina,
  Nu går det att skaffa Mattebageriet var helst i världen.
  Tack för visat intresse.

  Calle Magnell, utvecklare av Mattebageriet, Pi education

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *