I Toca Band är det musik som står i centrum, och man kan genom 16 karaktärer komponera ihop olika ljud till en melodi.

Spelplanen består av en scen med åtta platser i tre nivåer. Varje nivå har en viss färg – grön, blå eller röd. Beroende på vilken nivå man sätter karaktären så spelar den i olika tempo, från långsammast längst ner till snabbast längst upp. I mitten på övre nivån är det en speciell stjärnplats – sätter man en figur där så lyfts den upp och man får själv göra ljuden genom att trycka/röra på den valda figuren. Här går det att utforska varje karaktärs ljud och göra sina egna melodier/ljudeffekter. I bakgrunden hörs samtidigt ljuden från de figurer man har satt upp på scenen.

ANNONS:

Appen är väldigt välgjord och fin med snygga animationer och hög kvalitet på musiken. Det blir aldrig falskt eftersom alla spelar i samma tonart (vissa toner är därför borttagna exempelvis från pianokaraktären, endast de som harmonierar finns med). Oavsett vilket tempo man sätter karaktärerna på så låter allt totalt sett bra. Väldigt barnvänligt (och skönt för föräldrarna också!). Det finns flera olika typer av musik, bland annat en rappare, en operaartist, olika typer av slagverk och rytminstrument, dragspel, stränginstrument och också lite galnare varianter som pysande ballonger och studsande grodor.

Nackdelarna är att det endast finns en melodi, även om den låter lite olika beroende på vad man väljer, samt att inte finns några utmaningar i spelet. Jag tror att detta gör att användningstiden blir något begränsad. Mina barn (2, 5 och 7 år gamla) har alla provat spelet och tyckte att det var kul. Alla bytte dock till en annan app inom tio minuter, eftersom det inte händer så mycket. Det är möjligt att de kommer att komma tillbaka till appen regelbundet, men det är svårt att uttala sig om eftersom vi bara testat den en kort tid. Den var enkel nog även för tvååringen, samtidigt som sjuåringen tyckte att det var kul att testa de olika ljuden. Den funkar alltså för ett ganska stort åldersspann vilket är trevligt och ganska ovanligt. Däremot tror jag att de äldre barnen ganska snabbt kan tröttna på den eftersom det inte finns några utmaningar. Bäst tror jag att appen passar för barn i åldern 2-5 år, men äldre barn kan som sagt också ha glädje av den. Jag tror också att ettåringar kan uppskatta Toca Band, men de kan behöva hjälp av en vuxen.

Appen stöder multi-touch vilket gör det lättare för flera barn att spela tillsammans. Det finns ingen text, talat språk eller inställningar i appen och den passar därför bra även för små barn. En fördel med Toca Band är också att den ger möjligheter att utforska och prata om musik tillsammans med sitt barn, mer tips om detta finns i föräldradelen av appen. En stor fördel ur barnvänlighetssynpunkt är att det går att stänga av länk till både föräldrasidan och länk till App Store/Youtube, detta gör man i Inställningar-appen vilket är bra eftersom barn inte så lätt hittar dit själva och ändrar. Toca Band fungerar på iPad, iPhone och iPod Touch, dock endast på iOS5 eller högre. Vi har endast provat på iPad.

Det är en fin och välgjord app, som på många sätt är unik. Jag tror dock att förväntningarna är ganska högt uppskruvade inför Toca Bocas nya app och det finns kanske viss risk att en del blir besvikna, framförallt på hållbarheten. Jag tycker ändå att appen är värd betyg 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Band för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Johan Nordberg skriver:

    Jag håller med Elin om allt hon skriver!

    Man har väldigt höga förväntningar på Toca Boca och likt de senaste apparna blev första intrycket ”var det här allt?”. Toca Train kändes till en början väldigt fattig. Men samtidigt upptäckte jag med tiden hur väl det räckte för min yngre dotter som är 2,5 år. Jag trodde appen skulle ha väldigt kort livslängd, men hon leker ofta med den.

    Vi får se om Toca Band följer samma mönster med lite tråkigt första intryck, men att den växer med tiden. Men när mina tjejer (2,5 och 4,5) testade appen direkt när vi installerade den så tröttnade dom snabbt och började titta på film eller leka med andra appar. Tiden får utvisa…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.