Toca Cars är ett bilspel utan tidtagning eller tävlingsmoment. Man kör runt i ett färdigt landskap eller sätter själv ut sina hus, skyltar, träd och hinder för att skapa ett eget landskap att köra runt i.

Toca Boca är en populär apptillverkare, med tidigare appar som Toca Tea Party, Toca Tailor och Toca Builders. Förväntningarna på nya appar brukar vara höga. Denna gång har de valt att göra ett bilspel, som formmässigt påminner mycket om den senaste appen Toca Builders.

ANNONS:

När man startar appen får man välja på två olika bilar och förare, och sedan om man vill ha ett färdigt landskap eller själv sätta ut hus, träd, skyltar och ramper före man börjar köra. Sedan är det bara att åka runt med sin bil. Vill man ställa tillbaka allt man krockat omkull finns det en knapp för detta. Det går även att spränga bort det man satt ut i sitt landskap och börja om på nytt igen.

Toca Cars

Spelet verkar mest gå ut på att köra runt och krocka omkull hus och träd. Detta är i stort sett det enda man kan göra, förutom att köra upp på ramper (det går dock tyvärr inte att göra några avancerade konster i ramperna, utan det är en förinställd effekt per ramp). Det är fina effekter, som att det blir märken efter däcken när man kört genom vatten eller glasskladd. Bilen styr man genom att dra med fingret. Ibland kommer det en hund, robot eller fågel. Hunden springer efter en och skäller, fågeln flyger iväg från en och kvittrar och roboten bankar i marken så att man ramlar omkull. De är ett roligt inslag, möjligen kan roboten verka något läskig för de allra minsta men generellt är de väldigt barnvänliga.

Toca Cars

Toca Cars

Toca Boca brukar vara bra på att göra appar som uppmuntrar till fri lek och samarbete, som i den fantastiska appen Toca Tea Party eller kreativitet som i Toca Tailor och Toca Hair Salon 2. Några av dessa moment finns även i Toca Cars. I ena läget i appen kan man själv välja var man ska sätta ut olika hus, träd och annat, vilket stimulerar kreativiteten. Det är dock tämligen styrt, man får bara sätta ut varje sak en eller ett fåtal gånger (beroende på typ av sak) och kan alltså inte sätta hur många man vill bredvid varandra. Vad gäller fri lek så är det fritt fram att åka runt hur man vill, och det är fri lek hela appen bygger på. Men det händer inte så mycket förutom att man krockar omkull saker, utan det blir mest att åka runt runt på samma bana. Spelet är inte gjort för att spelas av flera barn samtidigt, det går bara att köra med en bil i taget.

Toca Cars

Jag har låtit min treåring prova appen. Hon tyckte att den var kul en liten stund men tröttnade snabbt och bytte till en annan app. Liknande erfarenheter har övriga i redaktionen också haft med sina barn. Det kan hända att detta är en app som behöver lite tid på sig för att bli populär hos barnen, men första intrycket var inte så överväldigande. Min åttaåring däremot höll på längre med att sätta ut ramper och åka runt och krocka omkull saker. Sexåringen tyckte också att den var kul en stund men populärast var den hos åttaåringen, vilket förvånade mig lite med tanke på att den ändå är så pass enkel i uppbyggnaden. Det känns roligt att en så småbarnsvänlig app också kan attrahera lite äldre barn.

Toca Cars innehåller inga köp inuti appen eller extern reklam. Det finns reklam för tillverkarens andra appar och en sida för föräldrar, men dessa har barnlås och kan dessutom stängas av helt i Inställningar-appen vilket är bra. Tyvärr kommer dock en popup upp efter några gångers spelande med uppmaning om att betygsätta appen, vilket inte är lämpligt i en app för barn. Vi har provat appen på iPad.

Det är en fin och välgjord app, som dock tyvärr inte känns som att den har så stor livslängd eftersom det inte riktigt finns något att göra förutom åka runt runt. Jag rekommenderar Toca Cars för ca 2-7 års ålder och ger den en svag fyra i betyg. För högre betyg hade jag velat se något som stimulerade till längre spel, någon utmaning eller fler aktiviteter inne i appen.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021
Google Play Store
 •   40 kr 26 mar 2021
 •   12 kr 18 mar 2021
 •   40 kr 6 aug 2020
 •   11 kr 30 jul 2020
Amazon Appstore
 •   36 kr 22 mar 2021
 •   9 kr 15 mar 2021
 •   36 kr 30 nov 2020
 •   18 kr 24 nov 2020
 •   36 kr 4 aug 2020
 •   9 kr 25 jul 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Cars för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

3 kommentarer

 1. Lisa Fransson skriver:

  Det här är en app som har växt till sig för min sexåriga dotter. Innan hon förstod vad man kunde göra i appen tröttnade hon snabbt. Nu tycker hon det är roligast att sätta ut ramper och köra runt, visar gärna hur hoppen blir.

  Jag tyckte själv att den var lite tråkig, inte som Toca Bocas tidigare appar som fortfarande spelas flitigt här hemma. Hade gärna sett lite mer avancerade hopp i ramperna, att det hände något mer än att köra runt och krocka med hus och skyltar.

 2. My skriver:

  Barnen, 3 och 5 år, tyckte det var kul ett tag. Särskilt att hoppa och krocka. Dock hade spelet en ganska kort livslängd hemma hos oss, men den tid de spelade tyckte de det var kul! Däremot har ingen av de återvänt till spelet. Jag tyckte spelet var ganska kul, med rampar och annat som man placerade ut för att själv skapa banan. Som alltid med Toca Boca är spelet snyggt och lätt att förstå.

 3. Rebecca Ryytty skriver:

  Den här har inte gått hem hos min 4-åring. Han har spelat appen några gånger men jag tror inte han ser motivet med den. När man inte får bygga bilen själv eller samla på något förstår han inte syftet med den. Han har ett stort behov av guidad lek och när det blir för fritt har han svårt att hitta på vad han ska göra. Han återkommer istället till Lego App4+, Construct a car eller Build Cars with Edward and Arthur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *