Dr. Panda’s Bussförare går ut på att man kör en buss genom ett vackert alplandskap. Här och var kommer små uppdrag, som att ta upp passagerare, släppa fram trafikanter på ett övergångsställe och tanka eller måla bussen.

Nu är det bara en vecka kvar till jul och många familjer längtar redan efter en lugn och vilsam ledighet, då barnen leker snällt med varandra och tindrar ikapp med julljusen. Just i vår familj brukar dock ledigheterna vara långt ifrån lugna och det händer ganska ofta att barnen råkat i luven på varandra, redan innan de första julklapparna är utdelade.

ANNONS:

Så, för att ändå få lite lugn och ro emellan varven brukar jag ladda ner några bra appar som barnen kan sysselsätta sig med en stund, då de behöver vila sig lite ifrån kraven på social samvaro. Ett exempel på en app som är bra att plocka fram vid sådana tillfällen är Dr. Panda’s Bussförare.

dr-pandas-bussforare

Dr. Panda’s Bussförare går ut på att föraren (alltså barnet) kör en buss genom ett vackert alplandskap. Här och var kommer små uppdrag, som att ta upp passagerare, släppa fram trafikanter på ett övergångsställe och tanka bussen.

dr-pandas-bussforare-overgansstalle

Appen är förhållandevis avancerad på så sätt att man kan byta mellan olika perspektiv och att miljöskildringarna är fantasifullt animerade. Inuti bussen går det förutom att styra med ratten även att använda sig av vindrutetorkare och tuta samt sätta på musik på radion.

dr-pandas-bussforare-bakom-ratten

Föraren får alltså små uppdrag under färdens gång, men appen är tillåtande på så sätt att ingenting dåligt händer ifall man struntar i att följa anvisningarna. Bussföraren kan aldrig köra av vägen, passagerarna blir inte nermejade ifall bussen inte stannar och även om man aldrig tankar så får man inte bensinstopp.

Appen påminner en del om Toca Train. Den stora skillnaden är att i Dr. Panda’s Bussförare är landskapet betydligt mer omfattande och varierat. Dessutom ändras sammansättningen av landskapet varje gång man startar en ny busstur. I landskapet hittar man bland annat vulkaner, regnbågstunnlar och broöppningar. Det finns även vägskäl där man själv kan välja vilken väg man vill åka.

dr-pandas-bussforare-brooppning

dr-pandas-bussforare-vagskal

Dr. Panda’s Bussförare är en barnvänlig app. Inte bara genom utformningen utan också genom att appen saknar tal, är intuitiv och det inte finns någon reklam eller några externa länkar. Det finns två länkar på startsidan (en med föräldrainformation och en med reklam för andra Dr. Panda-appar) men dessa är skyddade med barnlås. Dessvärre finns det dock en väldigt iögonfallande hem-knapp inuti spelet som lätt leder till att barnen hoppar tillbaka till huvudmenyn och avslutar spelet tidigare än de kanske tänkt sig. Eftersom det ibland kan ta en stund att ladda nya scener i appen är det dessutom extra lockande att trycka på knappen.

Mina egna barn gav Dr. Panda’s Bussförare blandade betyg. Två-åringen tyckte om den, så fort hon lärde sig att låta bli att trycka på hem-knappen och stå ut med att nya scener behövde några sekunder på sig för att ladda. Fyra-åringen älskade den och ville aldrig sluta spela. Sex-åringen tyckte appen var otroligt tråkig och krävde att jag skulle ta bort den ifrån hans iPad och tipsa om Toca Lab istället (så var detta gjort).

Flera barn i redaktionen har också provspelat appen och medan de flesta av dem varit entusiastiska så verkar åldersspannet ligga på ungefär 2-4 år.

Jag ger Dr. Panda’s Bussförare en fyra i betyg. Det som drar ner betyget är scenernas laddningstid och den alltför iögonfallande hem-knappen. Önskemål som kommit fram i testspelandet hos redaktionen är att det gick att backa bussen, om man exempelvis missat att stanna vid ett övergångsställe. Det hade också varit bra ifall föraren kunde välja när passageraren skulle gå av bussen, och att passagerarna då de gick av såg glada ut och sa adjö. Åsikterna kring Dr. Panda’s Bussförare har varierat bland föräldrarna i redaktionen. Det är flera som tycker att den trots sina brister är värd en femma.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   50 kr 4 okt 2019
 •   40 kr 31 jan 2019
Google Play Store
 •   50 kr 1 jul 2020
 •   40 kr 31 jan 2019
Amazon Appstore
 •   36 kr 31 jan 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Dr. Panda’s Bussförare för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

 1. Linda Kullman skriver:

  Min tvååring väljer ofta den här appen själv. Men ibland orkar han inte vänta när nya scener laddas, det är långa sekunder. Men han verkar gilla att köra bussen, även om han ganska ofta missar de symboler som dyker upp när det är dags att stanna vid övergångställe, på en hållplats eller utföra de andra uppdragen. Men om jag sitter bredvid och trycker på symbolen, så klarar han sedan själv att utföra själva uppdragen. Även femåringen tycker att appen är rolig en liten stund.

 2. Ann skriver:

  Min son på fyra år gillar den här appen mycket, han tycker det är kul att man kan välja att köra bussen inifrån eller se den utifrån. Han tycker det är roligt att få se olika skyltar och plocka upp passagerare, han väljer gärna det här spelet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *