Med hjälp av Green Screen by Do Ink kan man på ett enkelt sätt göra egna filmer med green screen effekter. Förutom appen i sig behöver man enbart en enfärgad och färgrik bakgrund och sen är det bara fantasin och till viss del bakgrundens storlek som sätter gränserna.

I Green Screen by Do Ink skapar man filmer med green screen effekter. Detta innebär i korthet att man filmar eller tar kort på en person eller sak mot en enfärgad bakgrund. Den enfärgade bakgrunden görs sedan transparent så att man kan lägga in en annan valfri bakgrund.

ANNONS:

Det finns skriftliga engelska instruktioner och en engelsk instruktionsfilm som visar hur man går till väga. Filmen kan man även använda för att testa vad som händer om man byter bakgrund eller gör andra ändringar.

Green Screen by Do Ink

När man lagt in en film väljer man om och vilken vilken färg (chroma key) som man vill göra transparent. Det går inte välja vit eller svart och bakgrunden kan följdaktligen inte ha just de färgerna. För att nå bästa resultat får man testa sig fram med att justera både nyans och känslighet. Beroende på filmtyp vill man kanske ha förgrunden helt utklippt eller så vill man att den ska vara halvtransparent och smälta in i bakgrunden. Det går även att lägga till foton och bilder på bakgrunden och eller övriga spår där man kan göra bakgrunden transparent med samma metod som för filmer. Har man utvecklarnas animationsskaparapp Animations and Drawings kan man på ett smidigt sätt lägga in bilder gjorda i den utan att behöva tänka på croma key färg.

Green Screen

Det nedersta spåret hamnar längst bak och det är också där man infogar en bakgrund. Som standard är croma key funktionen avstängd men den går att aktivera om man vill.

Det går att beskära, storleksändra och ge både bilder och filmklipp en valfri placering. Det är väldigt praktiskt att det går att beskära bilden eftersom man inte behöver vara jättenoga med att green screen bakgrunden fyller ut hela filmytan då det går att ta bort eventuella kanter i efterhand.

Inne i projektet kan man spara ner filmen till kamerarullen. För att undvika att appen beskär filmen på ett oönskat sätt vid detta moment bör man låsa bildformatet i projektinställningarna som man får upp om man trycker på i:et. Tycker man att projektfilerna tar upp för stort utrymme eller vill kunna öppna dem på en annan ipad kan man spara ner dem på Dropbox eller Google Drive via galleriet och sedan importera dem vid behov.

Vi har använt ett grönt färdigköpt ”green screen tyg” men andra i redaktionen har nått lika bra resultat med vanligt färgstarkt tyg (ej svart eller vitt) med annan nyans. Det viktigaste är att det man avser att filma och bakgrunden inte har samma färgnyans. Viss färgskiftning förekommer ofta i övergången mellan bakgrund och bild men slutresultatet blir ändå klart godkänt för oss som bara vill experimentera och leka lite. För att få ett riktigt proffesionellt resultat krävs däremot troligtvis både rätt belysning och helt specialanpassad bakgrund. Lyckas man inte få till ett bra croma key val första gången får man helt enkelt testa att spela in igen med ett annat avstånd eller belysning.

Green Screen grönt tyg

Jag har testat Green Screen by Do Ink tillsammans med mina barn på 2, 6, 8 och 10 år. Det yngsta har enbart agerat skådespelare men de övriga har både regisserat, filmat, infogat och flyttat filmklipp. Vi har haft mycket kul tillsammans under tiden och efter mycket funderande och testande har vi lyckats få till flera lyckade filmsnuttar och musikvideos. Minstingen tyckte det var riktigt kul att kunna se sig själv två gånger samtidigt i en och samma film. Detta är riktigt lätt gjort genom att man lägger ihop två separata green screen filmklipp med en passande bakgrund. Jag kan rekommendera just detta som en lämplig metod för att introducera för ett yngre barn hur green screen effekter och flera lagerspår i en film fungerar. Vi har även lagt in animationer skapade i Animations and Drawings.

Det går att sammanfoga tre helt olika filmer eller bilder till en film. Ett annat tillvägagångssätt är att man lägger in en bakgrundsfilm eller bild på det understa spåret och filmar på ett av de andra spåren med enhetens främre kamera så att man själv kan se både sig själv och bakgrunden samtidigt. Detta är smidig metod om man vill interagera med bakgrunden och tajma de egna rörelserna på ett bra sätt och exempelvis peka ut vädret på väderkartan. Tyvärr så kan inte ljudet spelas upp samtidigt som man filmar om bakgrunden har ett ljudspår, vilket hade varit bra när man vill klippa in sig själv i exempelvis en musikvideo. Vill man höra ljudet under tiden som man spelar in måste man därmed ha tillgång till det på en annan enhet eller cd. Innan man sparar denna typ av inspelning väljer man procentuellt i vilken utsträckning man vill att ljudet från den ursprungliga bakgrunden respektive den nytagna filmen ska höras i slutresultatet.

Vi tycker att det är lite begränsande att man enbart kan använda tre lager. När vi börjat lägga till ett föremål så har detta inspirerat till önskningar om många fler. Det hade även varit bra om man kunde lagt till musik eller spela in separat ljud. Annars så är det vi främst saknar i appen ett bibliotek med färdiga bakgrunder och effekter i form av till exempel väderfenomen, explosioner eller animerade figurer. Detta hade gjort det lättare att snabbt komma igång och få inspiration till egna projekt. Vi hade då övervägt att ge appen högsta betyg men nöjer oss nu med en fyra.

Jag rekommenderar Green Screen by Do Ink till barn från sju år men yngre kan självklart ha mycket stor glädje av att vara med och planera och delta i filminspelningar. Bland det bästa med denna app tycker jag är att den på ett naturligt sätt uppmuntrar till samarbete mellan flera olika personer och att man med fördel kan involvera hela familjen samtidigt.

Uppdaterat den 8 december 2015
Appen har kommit i en ny version där användargränssnittet gjorts om. Vi upplever den som mer användarvänlig nu med större bildvisningsruta och möjlighet att ångra/göra om. Det är numera lätt att flytta runt placeringen och zooma i klippen. Det är även lätt att granska hur ett helt klipp ser ut när man väljer chroma key och enklare att välja lämplig färg. Det är dessutom smidigt att kunna klippa ut och klistra in om man inser att man lagt in ett klipp och hunnit redigera det på fel lager. Det finns numera även ett maskeringsverktyg som vi gillar. Det som vi saknar är möjlighet att lägga till fler än tre lager.

Här är hela exempelfilmen som följer med appen

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   55 kr 6 maj 2021
  •   59 kr 7 jan 2020
  •   35 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Green Screen by Do Ink för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *