I Toca Blocks får man bygga och upptäcka med färgglada block i en tvådimensionell värld. Blocken har olika egenskaper och man kan kombinera dem för att att skapa nya material. Man har tre figurer som man kan använda för att leka med och upptäcka sin värld.

Toca Blocks är en ny app från populära spelutvecklaren Toca Boca, som tidigare gjort bland annat Toca Builders, Toca Tea Party, Toca Life, Toca Hair Salon och Toca Tailor.

ANNONS:

När man startar appen får man först välja en värld, eller skapa en ny genom att trycka på en ruta med ett plus i. Från början finns inga färdiga världar utan man får själv skapa den första. Den allra första världen har lite innehåll men skapar man ytterligare världar så är dessa tomma från start.

Världen är tvådimensionell och innehåller gräs och himmel. Gräset består av fyrkantiga gräsblock men himlen är helt tom. Genom att dra med ett finger över skärmen kan man förflytta sig i världen. Alternativt kan man snurra på ett hjul, ungefär som i Toca Nature. Världen man befinner sig i känns stor men det tar stopp om man försöker förflytta sig ”för långt” åt något håll. Man kan dock skapa obegränsat med antal världar.

Toca Blocks

När man startar har man fyra färgglada byggblock till sitt förfogande. Dessa block har man i obegränsad mängd och man kan placera ut dem varsomhelst i världen och på så sätt skapa det man vill. Världen är tyngdlös så det går bra att exempelvis placera gräs i rymden. Förutom gräs finns det tre andra block i olika färger. Dessa block har inga särskilda egenskaper, men genom att dra ett block ovanpå ett annat kan man skapa nya typer av block med särskilda egenskaper. En del av dessa nya block sparas undan så att man kan använda dem även i framtiden. Genom att kombinera block kan man ibland lyckas skapa olika föremål såsom en toalett, ett träd, en stol och en bomb. Från start har man även en magisk dörr. Genom att placera ut dörren kan man förflytta sig till en parallell värld som också denna är tom förutom att en innehåller ett annat typ av byggblock.

Toca Blocks

Den värld man skapar har tre stycken invånare; en fågel, en katt och en björn. Med ett knapptryck får man fram en kontrollpanel så att man lätt kan styra valfri karaktär åt höger eller vänster. Det går även att få karaktären att hoppa. Till skillnad från byggblocken har karaktärerna vikter och kan falla ner från höjder, dock utan att skada sig. Karaktärerna har också lite olika egenskaper. En kan hoppa högt (flyga en kort sträcka), en kan klättra och en kan krossa byggblock.

Toca Blocks

Toca Blocks

Förutom att karaktärerna kan röra sig i världen kan man även använda dem för att utforska de nya byggblock man skapat. De flesta byggblock är nämligen väldigt abstrakta och utan att man testat dem vet man inte hur de fungerar. Som exempel finns det svarta byggblock som får karaktären att färdas väldigt snabbt. Det finns även vatten som karaktären bara sjunker igenom. Ett ytterligare exempel är att det finns klibbiga byggblock som det tar lång tid att gå på.

Jag har provat Toca Blocks med mina äldsta barn som är 8 och 6 år. Både 8-åringen och 6-åringen tycker att appen är rolig och då särksilt att försöka hitta nya typer av byggblock och se hur figurerna reagerar på dem. Även andra redaktionsbarn har testat appen och överlag är omdömet positivt. Det verkar dock som det fria byggandet inte tilltalar alla barn lika mycket. Det har också varit lite synpunkter på att det är lite för lätt att växla mellan karaktär- och byggläget. Och att det är lätt att råka flytta på byggblock av misstag när man egentligen bara vill flytta sig runt i världen.

Toca Blocks är en väldigt fin och välgjord app, och det känns som att den håller hög kvalitet. Det är roligt att upptäcka egenskaperna hos karaktärer och de byggblock man skapar. Och att kunna skapa fritt ger naturligtvis obegränsade möjligheter även om världarna inte är oändligt stora. Ett plus ger jag också för appens penna och sudd som gör att det går snabbt att bygga/ta bort byggblock. Pennan fungerar dock inte på alla byggblock av någon anledning. Ett ytterligare plus är att det finns många nya typer av block vilket gör att den som är ute efter att hitta alla får en utmaning. På minussidan tycker jag att det saknas någonting som får barnen att vilja fortsätta spela. Det hade exempelvis varit roligt om man hade kunnat skapa egna plattformsspel. Jag tycker också att spelet saknar en logisk förklaring till varför saker och ting finns och sker. Känslan är att man skapar nya byggblock mer av en slump än genom att ha en tanke bakom. Jämförelsevis får man i Hoopa City också experimentera fram nya byggblock och där känns förfarandet mycket mer logiskt.

Det man bygger sparas hela tiden automatiskt, så man riskerar inte att det försvinner om man stänger ner appen. Det går också att ha flera olika världar om man vill bygga olika saker eller är flera om samma enhet. De nya byggblock man upptäckt får man dock inte med sig till sina nya världar. Och det går heller inte att bygga tillsammans på varsin enhet, vilket hade varit ett plus. Appen innehåller ingen tredjepartsreklam eller köp inuti appen. Det finns en föräldrainformationssida och reklam för utvecklarens andra appar, men båda dessa går att stänga av helt i Inställningar på enheten.

Sammanfattningsvis är Toca Blocks en fin och välgjord app som framförallt riktar sig till kreativa barn som gillar att skapa eller experimentera. Betyget blir fyra av fem. Jag rekommenderar appen till barn i åldern 5-10 år.

Uppdaterat den 21 mars 2016
Det finns nu ännu fler block att upptäcka och 16 nya föremål.

Uppdaterat den 31 juli 2016
Nu finns det en funktion så att man kan ta bilder av sin värld och spara till fotalbumet. En sådan bild kan man sedan använda som mall för att snabbt skapa större världar. Men man kan också dela med sig av en bild till en vän, som också kan bygga med den i sina egna världar. Det senare kräver att man överför bilden, tex. via e-post eller ett meddelande. Delande av bilder sker utanför appen och det behövs förmodligen en vuxen som hjälper till.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   50 kr 30 apr 2020
 •   12 kr 20 apr 2020
 •   50 kr 5 dec 2019
 •   12 kr 29 nov 2019
 •   50 kr 3 okt 2019
 •   40 kr 30 jul 2019
 •   10 kr 25 jul 2019
Google Play Store
 •   40 kr 3 dec 2019
 •   12 kr 25 nov 2019
Amazon Appstore
 •   36 kr 16 apr 2020
 •   9 kr 31 mar 2020
 •   36 kr 13 dec 2019
 •   9 kr 17 nov 2019
 •   36 kr 23 jul 2019
 •   9 kr 15 jul 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Blocks för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *