Ta hand om en liten sköldpaddsunge i fyra olika miljöer; sovrummet, i matrummet, på lekplatsen eller på badplatsen.

Dr. Panda & Totos Trädkoja (nedan kallad Totos Trädkoja) är en ny app av samma utvecklare som tidigare producerat en lång rad appar med Dr. Panda. Precis som tidigare appar (som Dr. Pandas Leksaksbilar, Dr. Pandas Restaurang 1 och 2, Dr. Pandas Bussförare m.fl) så är Totos Trädkoja ett välgjort, innehållsrikt och färgglatt spel. Till skillnad från tidigare appar så är huvudpersonen i Toto’s Trädkoja inte en panda utan en liten sköldpaddsunge – Toto.

ANNONS:

Totos Trädkoja börjar med att ett ägg kläcks och en liten sköldpaddsunge kryper fram. Sedan går spelet ut på att barnet ska ta hand om denna unge på bästa sätt i fyra olika miljöer. Man kan välja mellan att vara i sovrummet, i matrummet, på lekplatsen eller på badplatsen.

Totos Trädkoja

I varje miljö finns det olika aktiviteter. I köket går det till exempel att utfordra den lilla sköldpaddan med smörgåsar och glass, som man själv får tillverka i spelet. Dessutom finns det flera olika föremål i varje miljö, som går att använda eller att spela med. I sovrummet finns det till exempel en fjäder som man kan kittla den lilla sköldpaddsungen med och en radio som spelar olika musikstycken som sköldpaddsungen dansar till. I varje miljö finns också en rad interaktiva objekt som fåglar som flyger omkring när man trycker på den, eller en stor pandadocka (en blinkning till de andra Dr. Pandaapparna gissar jag) som Toto tycker om att krama.

Totos Trädkoja

Totos Trädkoja

Under spelets gång kommer förslag på aktiviteter, som att Toto vill bada eller sova, upp som tankebubblor. Det finns inget krav på att följa förslagen och Toto blir lika glad för bananer även om förslaget egentligen var glass. Fortsätter dock spelaren att ignorera Toto’s önskningar så mår till slut den lilla sköldpaddsungen inte riktigt bra. Tvättas han inte, kommer det flugor och får han bara leka så krävs det till slut medicin för att Toto ska bli glad. Detta adderar ytterligare en dimension till spelet, att barnet får tänka på vikten av att tillfredsställa den lilla sköldpaddsungens behov och konsekvenserna av att strunta i dessa.

Totos Trädkoja

Totos Trädkoja är en mycket barnvänlig app. Den är självförklarande och intuitiv. Det finns externa länkar på första sidan, men dessa är skyddade med barnlås och går dessutom att stänga av helt via inställningarna. I inställningarna (som också har barnlås) kan man dessutom stänga av bakgrundsljud och ljudeffekter. Appen innehåller inget tal eller något skrivet språk. Appen är fri från in-app purchase.

Alla mina barn (sju, fem och tre år) gillar Totos Trädkoja. Något förvånande uppskattar även sjuåringen (som annars mest spelar Monster Physics) den mest. Sjuåringen har flera gånger påtalat hur mycket hen tycker om appen – och hur söt och gullig sköldpaddan är. Dessutom visar sjuåringen gärna specialknep, som att det går att få orange, grön och brun glass genom att trycka in flera knappar samtidigt på mjukglassmaskinen.

Vad gäller den pedagogiska nyttan så finns det flera kvaliteter med appen. Appen övar till exempel empati (förmåga att förstå andras känslor), ”theory of mind”/mentalisering (förmåga att sätta sig in i någon annans perspektiv) och central koherens (förmåga att förstå helhet och skapa sammanhang av detaljer). För yngre barn kan appen användas för att träna öga-handmotorik.

Utifrån mitt perspektiv är Totos Trädkoja det närmaste en perfekt app för 3-6 åringar som man kan komma och jag ger den med glädje en femma i betyg. Flera andra barn i olika åldrar till oss i redaktionen tycker mycket om denna app och har återkommit till den under en längre period. I redaktionen finns det dock föräldrar som anser att den kunde vara mer omfattande innehållsmässigt, så uppfattningen om betyget för appen varierar mellan fyra och fem bland föräldrarna i redaktionen. Vidare kan äldre barn bevisligen också uppskatta appen, speciellt om de har småsyskon.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 5 maj 2021
 •   50 kr 24 mar 2020
 •   0 kr 16 mar 2020
Google Play Store
 •   50 kr 1 jul 2020
 •   40 kr 24 mar 2020
 •   0 kr 16 mar 2020
Amazon Appstore
 •   36 kr 24 mar 2020
 •   0 kr 16 mar 2020
 •   36 kr 22 nov 2019
 •   9 kr 15 nov 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Dr. Panda & Totos Trädkoja för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Maria Oreest skriver:

  Min dotter som är 6 år bara älskar den här appen, hela första veckan har hon badat, matat och lekt med lilla sköldis…:) rolig också för att hon hela tiden upptäcker nya saker att göra på de olika ställena. Trodde hon skulle vara på gränsen till för stor, men så var det inte och den är jättefint gjord!

 2. Lisa Fransson skriver:

  En jättefin app som min 3-åring och 7-åring bråkar om att få spela. Appen har seglat upp som populäraste appen på vår iPad.

 3. Charlotte Lindén skriver:

  Fantastisk fin och varm app som passar både stor och liten! Har låtit 2-3 åringarna på jobb spela och de är riktigt fascinerade av den söta sköldpaddan….de förstår inte riktigt sköldpaddans önskningar så efter ett tag får man som vuxen guida dem rätt så de kan spela vidare! Min 6 1/2 åriga tjej med Downs fullkomligt älskar sköldisen och har spelat väldigt intensivt nu en vecka! Det enda man kunde önskat är en uppdatering med fler miljöer och mer att göra!! 🙂

 4. Rebecca Ryytty skriver:

  Min son på 5 år har verkligen älskat den här appen och spelar den en liten stund varje gång han har speltid. Nu visste jag från början att han skulle gilla den då han är enormt förtjust i bebisar och att ta hand om dem. Om jag bara ser till appen i sig och inte hans intresse för bebisar känns appen lite tunn och jag skulle gärna se fler moment/rum att vara i. Hans betyg blir en 5:a för den är så söt (sköldpaddan alltså), jag skulle egentligen ge den en 4:a men när jag ser hur lycklig han blir och hur hans empatiska sidor stärks när han spelar den så får den en 5:a från mig med. 🙂

 5. Jill skriver:

  Min 5 åriga son gillar appen, sköldpaddan är gullig och det finns ganska mycket att göra. Han tycker det är lite irriterande att sköldpaddan kommer med önskemål då han gärna vill bestämma själv vad den ska göra.
  Jag tycker att appen är välgjord och himla fin. Bra tanke om att ta hand om ett djur och följa dennes önskan mm. Negativt är att i vissa önskemål inte syns ordentligt då de tankebubblan ibland hamnar utanför bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *