Busiga Bebben äter middag är en uppläst bilderbok för iPad och iPhone utan några interaktiva inslag.

I motsats till efterföljaren Busiga Bebben badar så finns det inte någon funktion som gör att man kan stänga av uppläsningen eller bakgrundsmusiken. Inte heller går det att välja automatisk bläddring eller sätta ut bokmärken. Eftersom boken vänder sig till de yngsta barnen är bristen på valmöjligheter dock inte enbart negativt, då detta samtidigt ger en minskad risk för att barnet avslutar appen oavsiktligt.

Länkar till sociala medier, in app-köp samt reklam saknas helt. Länkar till tillverkarens andra spel (såsom Miny Moe car) finns inte heller, vilket företaget ska ha en eloge för.

ANNONS:

Busiga bebben äter middag är utformad helt på svenska vad gäller tal och skrift. För de engelskspråkiga barnen finns dock Pepper the busy baby vilket är samma bok som Busiga Bebben äter middag, fast på engelska. Denna skiljer sig från den svenskspråkiga på så sätt att det finns valmöjligheter vad gäller uppläsning, bläddring samt möjlighet att sätta ut bokmärken. Pepper the busy baby innehåller i motsats till den svenska versionen all text, vilket gör den snäppet bättre.

Busiga Bebben äter middag läses av en vuxen och barn växelvis. Boken handlar om Bebben som ska äta och de olika moment som ingår i detta. Ett fåtal ljudeffekter, främst i form av bebisljud finns också. Hela tiden löper en musikslinga som dessvärre inte går att ta bort. Jag tycker bakgrundsljudet är onödigt, men musiken är inte så påträngande att det stör själva upplevelsen i någon större utsträckning.

I likhet med Busiga Bebben badar så är Busiga Bebben äter middag en uppläst bilderbok och inte så mycket mer. Vad gäller pedagogisk nytta så har den bilderbokens förtjänster, under förutsättning av föräldern använder appen tillsammans med barnet.

Det finns några enkla förändringar som skulle kunna göra appen bättre. Appen bygger på ett flertal frågor där olika förslag till svar presenteras. Här vill barnen gärna kunna välja något av alternativen, vilket nu är omöjligt. När barnet får frågan ”Men vad ska Bebben äta?” vill barnet få återkoppling då hen trycker på bilden av ”spagetti”. Här önskar jag en möjlighet att ”gå vidare i spelet” ifall barnet väljer ”rätt” saker.

Just bristen på interaktivitet är således den största svagheten vad gäller Busiga Bebben äter middag. Att barnet använder den upplästa boken själv är faktiskt sämre än då en vuxen läser pappersvarianten av boken tillsammans med barnet, då föräldern sannolikt ger återkoppling ifall barnet föreslår att Bebben ska äta en strumpa, en leksaksbil eller några träklossar. Att bara lyssna och inte själv kunna påverka tenderar också att bli tråkigt i längden, vilket ger appen kort hållbarhet.

En mindre förbättringsåtgärd är att all text som läses upp också finns med på sidorna, precis som i den engelskspråkiga varianten. Då skulle den vuxne kunna stänga av ljudet på sin iPad eller iPhone och därefter själv läsa boken högt för barnet. Att texten finns utskriven ökar också bokens pedagogiska nytta, på så sätt att lite äldre barn kan lyssna på boken och öva läsning samtidigt. Till exempel så hjälper min femårige son ofta sin ettåriga lillasyster med appar och med text under varje bild skulle även han kunna få utbyte av boken.

Vad gäller betyg så får Busiga Bebben äter middag en trea i betyg. Jag rekommenderar appen för barn mellan ett och fyra år.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Ladda ner Busiga Bebben äter middag

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Busiga Bebben äter middag för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Sofia skriver:

    Treårige sonen sitter hela tiden beredd med pekfingret för att välja det bebben ska ha, men det ges inget sådant tillfälle. Synd, för det hade blivit en bra app annars. Bokens innehåll är ju som gjort för att omvandlas till en enkel interaktiv app, men man har inte gått hela vägen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *